Polisradion är en del av polisens utrustning som används i deras dagliga arbete. Foto: MostPhotos

Påslagen polisradio upphittad på trottoar

En polisradio hittades vid Sankt Sigfrids Plan i Göteborg i början av september. Radion var påslagen och inställd på spaningsgruppens interna kanal. Nu prövas ärendet i Personalansvarsnämnden.

  • Publicerad 06:30, 9 nov 2019

Det var på en trottoar vid Sankt Sigfrids plan i centrala Göteborg som en polisradio hittades den 5 september i år. Radion hittades av en poliskollega i tjänst. Polisens interna kanal för spaningsgruppen var påslagen vid upphittandet.

Ägaren till polisradion har vid samtal berättat att han kvällen innan radion hittats haft ett stressigt arbetspass. Han bytte fordon och utrustning ett flertal gånger under kvällen och befann sig på olika platser. Dock befann han sig aldrig på platsen där radion senare hittades.

Han säger att han var ovetandes om att hans personliga polisradio försvunnit.

En anmälan om tjänstefel gjordes dagen efter. Men förundersökningen lades sedan ner av chefsåklagaren vid Särskilda åklagarkammaren.

Den 12 september beslutade Gruppen för skiljande- och disciplinärenden (GSD) att inleda en arbetsrättslig utredning gällande eventuell felaktig hantering av utrustning.

Utredningen fastslog att polismannen i fråga varit oaktsam i sin hantering av polisradion och rekommenderar att en varning utfärdas mot honom i enlighet med Lagen om offentlig anställning (LOA).

Polisregion Väst har lämnat över ärendet för prövning i myndighetens Personalansvarsnämnd.

Hur polisradion hamnade på Sankt Sigfrids plan är ännu oklart.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57