Cykelställ. I centrala Göteborg finns över 11 500 cykelparkeringar. Foto: Joakim Fransson

Pass upp: Vårstädning i cykelställen

Hundratals cyklar i centrala stan märks just nu upp av trafikkontoret. De cyklar som inte flyttas tas till en uppsamlingsplats där de kan lösas ut för 300 kronor.

  • Publicerad 16:39, 25 mar 2019

Trafikkontoret i Göteborg rödlappar cyklar året om, men på våren görs en extra satsning. Den senaste veckan har ungefär 150 cyklar märkts upp.

– Men det blir fler. När våren kommer tittar vi över platser där det står mycket cyklar. Stora platser som centralen och Hjalmar Brantingsplatsen till exempel. Där står många cyklar långtidsuppställda vilket gör det svårt för folk att hitta lediga cykelställ. Sedan ser det tråkigt ut, speciellt när det blåser så de ramlar, säger Carina Abrahamsson, enhetschef för parkering på trafikkontoret.

Enligt trafikförordning får cyklar bara stå i 24 timmar i offentliga cykelställ. Risken att trafikkontoret tar din cykel i beslag efter ett dygn är dock obefintlig om den står på ett korrekt sätt.

– Vi är lite generösare. Vi är inte så snabba på det. Nu när vi märker cyklar så får de stå tre dygn innan vi tar dem. Men ofta blir det väntetider på någon vecka, säger Carina Abrahamsson.

De cyklar som inte flyttas tar trafikkontoret och ställer på en uppsamlingsplats.

– Där den står i tre månader. Inom den tiden får man lov att hämta ut den. Det kostar 300 kronor att lösa ut.

Vad händer med de cyklar som inte hämtas upp?

– De skrotas, säger Carina Abrahamsson.
 

Vi är GBG