Foto: Markus Andersson

Passa på att kolla om det spökar i Majorna

Visst finns det naturliga förklaringar till fenomen som spöken, gengångare och osaliga andar. Men historierna om hemsökta platser i Majorna är många. I veckan firar vi Halloween och Allhelgona. Vågar du besöka följande platser då?

  • Publicerad 14:00, 27 okt 2012

Mariebergs kyrkogård
Det berättas om huvudlösa skepnader, själar som tar form av skrikande fåglar med eldnäbb och ålderdomligt klädda personer på kyrkogården och upplösts.
Enligt boken Spökhus i Göteborg säger en lokal tradition att om man går tolv varv runt kyrkogårdens kapell klockan tolv på natten och därefter kikar in genom nyckelhålet ser man de mörka krafter som hemsöker platsen.
Mariebergsgatan som leder till kyrkogården har också sina historier. Hästar som körde likföljen på väg mot begravningar blev ofta oroliga, stegrade sig och vägrade röra sig.
En ung man ska i slutet av 1800-talet ha blivit jagad av en droska som försvann spårlöst och som de boende ofta hörde om nätterna. Hans historia hamnade i en tidning som utlöste folkvandring till platsen med nyfikna som hoppades få se droskan.
Även några tidningsmän tog sig dit med en droska för att bevaka stället. De blev då attackerade av beväpnade hamnarbetare som trodde att det var spökdroskan som kom.

Pölgatan
Tre hårda knackningar på dörren runt midnatt sägs störa nattfriden hos boende i huset längst upp i Gathenhielmska reservatet som enligt den gamla roteindelningen har nummer 138. Knackningarna kan upphöra under långa perioder men sedan höras efter flera års tystnad. De flesta som bor i huset har hört dem, enligt författarna till ”Spökhus i Göteborg”.
Dock inte Agneta Green som nu bott i huset i tolv år.
– Jag har hört talas om detta men aldrig själv upplevt några mystiska knackningar. Min granne i andra lägenheten i huset som bott där ännu längre har inte heller varit med om något, säger hon.

Gathenhielmska huset
Det sägs att den fruktade kaparen Lars Gathenhielm hemsöker sin gamla tomt vid Stigbergstorget där Gathenhielmska huset byggdes efter hans död.
I Spöken i Göteborg kan man läsa:
”Den som passerar huset under en sen och mörk höstkväll kan höra ljudet av hovar som nalkas. Det rör sig då antagligen om Gathenhielm vars ande rider från sin grav i Onsala upp mot det gamla huset på Stigbergstorget. Många majbor i äldre tider har vittnat om hur de sett den skrämmande skepnaden rida förbi iklädd en mörk fladdrande kappa på en svart häst. När den mystiska ryttaren väl kommit fram till huset brukade porten sakta glida upp och en blek kvinnoskepnad iklädd lång svart klänning kunde skymtas i dörröppningen. Detta var kaparens hustru Ingela som kom ut för att möta sin man.”

Slottsskogsgatan 42 a – b
Förtvivlade småbarnsskrik hördes nattetid trots att inga hyresgäster hade barn, enligt en kvinna som bodde i hyreshuset mellan åren 1950 och 1970, skriver författarna Kvinnan upplevde också att föremål flyttades runt i lägenheten och att andra hyresgäster ska ha blivit så störda av spökerierna att de flyttat. Hon trodde att det berodde på att det under 1930-talet legat en förlossningsavdelning i huset och att kanske något ovälkommet barn kan ha dödats.
Stig Jansson som i dag har butiken Gudagott i huset har inte hört talas om några spökerier.
– Nej, jag har varken märkt av något sådant eller hört av hyresgästerna att det skulle förekomma sådana grejer här.

Relaterad information

FAKTA

KORT OM 
Spökvandringar och spökhus


Vill du gå på spökvandring i Göteborg och höra fler berättelser om spökiga ställen i Göteborg? Författarna till boken Spökhus i Göteborg arrangerar spökvandringar.
Läs mer på: www.freewebs.com/stadsvandring
Andra spökställen i Majorna:
Röda sten
Höglundsgatan
Allmänna vägen

Källa: Spökhus i Göteborg, av Wulvaricht och Morgana, Alruna förlag, 2008.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20