Återställd. Enligt en lex Maria-anmälan klarade sig patienten och blev senare helt återställd. Foto: Mostphotos

Patient slutade andas – då saknades rätt utrustning

När en patient på Sahlgrenska drabbades av hjärtstopp saknades utrustningen som används vid hjärt- och lungräddning. Patienten klarades sig, men händelsen har lex Maria-anmälts.

  • Publicerad 06:30, 11 maj 2019

Händelsen inträffade på Sahlgrenska sjukhuset i augusti förra året. En nyopererad patient var tillbaka på vårdavdelningen för fortsatt vård. Patienten hade ont och ville ha smärtlindring.

Efter att patienten fått smärtlindring i injektionsform slutade patienten andas. När vårdpersonalen skulle påbörja hjärt- och lungräddning saknades rätt utrustning i vårdrummet och varken EKG apparat eller sug- och syrgas fungerade.

I stället fick patienten motgift mot morfin och började då andas igen innan hen flyttades över till intensivvårdsavdelningen. Det framgår i en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Patienten fick lunginflammation men klarade sig och blev senare helt återställd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG