PCR-TEST. För att förkorta svarstiderna tar Västra Götalandsregionen hjälp av ett labb i Tyskland. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Pcr-test flygs utomlands – hoppas förkorta långa svarstider

Smittspridningen av covid-19 ökar i samhället. Vilket i sin tur leder till att antalet personer som vill göra pcr-tester har ökat. Nu kommer rapporter från flera håll om långa svarstider.

  • Publicerad 11:50, 5 jan 2022

Svarstiden efter ett pcr-test är vanligtvis 48 timmar. Men den kraftigt ökade smittspridningen av covid-19 i samhället har lett till att många söker sig till vårdcentralerna för provtagning. Av den anledningen har svarstiderna ökat till 2-5 dagar.

Anledningen till de långa svarstiderna är det höga antalet prover men även hög sjukfrånvaro på labben där proverna analyseras enligt nättidningen VGR Fokus.

– Ökningen har gått snabbare än någon kunnat ana. Vi har på kort tid fått tre-fyra gånger fler provtagningar än tidigare. Dessutom är provtagningsappraten lika hårt drabbad av sjukdomar som influensa och covid som resten av sjukvården, säger Per Sikora, provtagningsansvarig i Västra Götalandsregionen till VGR Fokus.

Analyseras utomlands

I ett försök att förkorta svarstiderna ska nu regionen ta hjälp av ett labb i Tyskland. Det är samma företag, Eurofin, som hanterar pcr-testerna på sitt svenska labb i Uppsala, som kommer att analysera proverna.

– Nu återupptas flygningarna av prover till analyslabb i Tyskland och vi rekryterar mer personal till packningen. Vi hoppas vara nere på normala svarstider igen redan i slutet på veckan, säger Per Sikora.

Covid-smittan skenar – fördubbling av antalet fall på en vecka

Under onsdagen gick även Sahlgrenska sjukhuset ut på sin Facebook-sida med en uppmaning till allmänheten om att inte söka sig till deras akutmottagning för att testa sig för covid-19. Detta efter att flera personer gjort just det under jul- och nyårshelgen, vilket "får konsekvenser för akutens ordinarie verksamhet" enligt sjukhusets inlägg.

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21