Personal åtalas för 17-årige Måns död

Personal på korttidsboende Kofferdalen lämnade 17-åriga Måns utan uppsikt i badet vilket skulle leda till hans död. I onsdags den 12 juni ställdes två stödassistenter inför rätta.

  • Publicerad 14:00, 13 jun 2019

Det var den 3 januari 2018 som Måns lämnades själv i badkaret på Kofferdalens korttidsboende trots att det fanns riktlinjer om att det inte fick ske.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktade skarpkritik mot social resursnämnd då de funnit att nämnden varit medveten om brister i verksamheten men inte agerat tillräckligt kraftfullt.

I onsdags den 12 juni inleddes rättegången mot två ur personalen som misstänks vållat Måns död.

När Måns hittades i badkaret ska en av stödassistenterna trott att han sov, skriver GP. Så fort de inser att så inte är fallet ringer de SOS-alarm.

”Jag har ju för fan dödat en människa”, säger stödassistenten i samtalet till SOS-alarm som spelas upp under rättegången.

Stödassistenterna åtalas för vållande till annans död.

– Jag anser att ansvaret för den här händelsen är inte en organisationsbrist utan tillkortakommanden hos de enskilda. Det här handlar om enkelt uttryck ”slarv på jobbet”, säger åklagaren James von Reis under rättegången. Det rapporterar GP.


 

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57