Ewa DeMahina har bott flera år i Peru. Foto: Privat

Peruansk schaman kommer till Botaniska

Den 24 juli kommer en Peruansk schaman till Botaniska för så kallad Despacho-ceremoni. – Det här är inte någon religiös rit, säger botaniskas kommunikatör

  • Publicerad 11:34, 12 jul 2018

Det är Ewa DeMahina som arrangerar ceremonin i Botaniska. Hon arbetar bland annat som energihealer och kroppsterapeut i Göteborg men har tidigare bott flera år i Peru. Nu har hon bjudit in Don Augustin från Q'ero nation i Peru som kommer att hålla en öppen Despacho-ceremoni i Botaniska.

Despacho är en av hörnstenarna i den Andinska traditionen. Despachon handlar om att visa vördnad för allt som lever och verkar i livet. Under ceremonin lägger deltagarna in sina intentioner, önskningar samt skapar en stilla stund för själen.

– Det är en meditativ ceremoni. Hade vi varit i Peru hade Augustin åkallat bergsandar att kommunicera med. I Botaniska åkallar han hela naturen och alla naturväsen. Som avslutning får alla en slags välsignelse av Don Augustin, som ett markerat avslut och början på något nytt. I normala fall har man en eld och bränner upp den färdiga despachon efteråt, men då det inte går att elda i Botaniska så tar jag hem den och låter allt transformeras i grillen istället, säger Ewa DeMahina.

Hur vanligt är det med den här typerna av ceremonier i Göteborg?

– Jag har aldrig hört att det varit någon sådan tidigare. Och vi är jätteglada över att vi får vara i Botaniska. Alla är välkomna! Som jag ser det är Alla träd kopplade till varandra och hela Botaniska och Ängårdsbergen är en naturkraft av stor betydelse för oss boende i Göteborg.

– Min förhoppning är att alla som är med oss under ceremonin ska gå hem med en djupare insikt i kroppen att man har känt in det heliga i naturen. Att vi sitter på en plats som är unik, ett naturtempel i Göteborg.

Botaniska förvaltas av Västra Götalandsregionen och enligt deras riktlinjer får man bara låna ut trädgården till arrangemang som är politiskt och religiöst obundna.

– Det här är inte någon religiös rit utan en hyllning till naturen. Jag upplever det inte som något konstigt. Däremot är det viktigt att betona att det inte är vårt arrangemang, säger Agneta Green, kommunikatör på Botaniska.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG