Peter brinner för hotade Sjömanskyrkan

Sjömanskyrkans framtid står på ostadig mark. Fastighetskontoret förhandlar nu om möjligheten att köpa byggnaden. Peter Örtwall kämpar för att den ska tas över av Göteborgs stad och att den sociala mötesplatsen Sjömanskyrkan blivit inte ska gå förlorad.

  • Publicerad 16:05, 30 jul 2020

Sjömanskyrkan i Göteborg är en stiftelse som bedriver sin verksamhet i en byggnad vid Stigbergstorget i Göteborg. Sjömanskyrkan invigdes den 29 september 1954 och var till en början till för svenska sjömän och deras familjer. 

Idag har Sjömanskyrkan använts av föreningslivet som, förutom att anordna sina möten, bland annat haft musik- och kulturevenemang. Det har även varit en samlingsplats för Göteborgs pensionärer och andra besökare som upptäckt den sjöhistoriska miljön på Sjömanskyrkan. 

Men allt är inte väl hos Sjömanskyrkan idag. Sedan den första januari har verksamheten varit stängd. 

Tiden rinner ut för Sjömanskyrkan

– Då fanns det inte en krona kvar att fortsätta bedriva Sjömanskyrkans verksamheter, säger Peter Örtwall, en av de drivande bakom stödet till Sjömanskyrkans bevarande. 

Sjömanskyrkans framtid har varit hotad ända sedan Göteborgs kyrkliga samfällighet drog in sitt årliga bidrag på en miljon kronor. I april beslutade kommunstyrelsen att se över möjligheten att köpa Sjömanskyrkan.

Peter Örtwall har engagerat sig djupt för Sjömanskyrkans bevarande. Dagen innan det klubbades igenom i kommunstyrelsen att det skulle utredas ifall staden kunde köpa fastigheten lämnade Peter Örtwall in 3 500 namnunderskrifter för bevarandet av verksamheten till politikerna. 

Vändningen: Så kan Sjömanskyrkan räddas

Just nu pågår diskussioner med staden om en eventuell affär, men förhandlingarna är på is under semestern. 

– Nu har vi samlat in 5000 underskrifter och hoppas på många fler, säger Peter Örtwall. 

Han menar att verksamheten har en enorm betydelse för Göteborgs föreningsliv och Göteborgarna. 

– Föreningar med 10 000 medlemmar har nyttjat Sjömanskyrkans lokaler. Totalt sett är det beräknat att Sjömanskyrkan haft 40 000 besökare per år. Då ser man vilken oerhört popularitet huset har. Det är helt unikt. 

Enligt Peter Örtwall finns det stort behov av samlingsplatser för den äldre befolkningen framöver, vilket Sjömanskyrkan hade kunnat tillgodose. 

– Befolkningen åldras och seniorgöteborg letar med ljus och lykta efter verksamheter där 40-talister kan samlas och ha aktiviteter. Det betyder extra mycket för den här gruppen, men är viktig även för resten av allmänheten. Alla åldrar påverkas av begränsningar i det sociala livet nu i covidtider. Behovet av sociala mötesplatser kommer extra stort när pandemin har lagt sig. 

Och även de gamla sjömännen, som besökte Sjömanskyrkan redan på 50-talet, hade byggnaden som samlingsplats innan den stängde. 

– De idag pensionerade sjömännen har träffats i Sjömanskyrkan under årtionden och delat med sig av skrönor om sitt sjömansliv, säger Peter Örtwall. 

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Alma gav livemusiken nytt liv på igenvuxna scenen

Öppnade sin trädgård för sommarkonserter Sommarens inställda konserter och liveframträdanden har skapat frustration hos såväl musiker som publik. Därför bestämde sig Alma Bengmark från Billdal för att gräva fram en igenvuxen scen och ordna...fredag 14/8 13:21

KONSUMENT GÖTEBORG

Det bör du tänka på när du hyr ut sommarstugan

Konsument Har jag rätt att ersättas för försenat tåg? Vem står för reparation av båten – jag eller säljaren? Och det bör du tänka på när du hyr ut ditt sommarhus. torsdag 13/8 14:37

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11