Det händer emellanåt att Peter Gissy får erbjudanden han inte kan tacka nej till. Tillfällen som öppnar för möjligheter, som i sin tur blir en ny kurs mot framtiden. Så när han för inte så länge sen berättade i en intervju att hans senaste kriminalroman "En avgörande ledtråd" också skulle bli hans sista blev det inte riktigt så.

– Ett förlag hörde av sig med en idé och frågade om jag var intresserad. Jag kunde inte låta bli. Det kommer bli en deckare kombinerad av feelgood, säger Peter Gissy, smickrad över förslaget.

Han befinner sig i ett stim just nu där "En avgörande ledtråd" blivit flitigt streamad sedan den kom ut som ljudbok för några veckor sedan.

– Ja, den har slagit alla rekord sedan den publicerades, säger han om succén och den fina responsen han fått.

 

Till Göteborg 1971

Inte illa för en Landskronagrabb som kom till Göteborg 1971.

– Jag har varit här längre än jag har varit någon annanstans. Egentligen är jag bara på genomresa, men tycker ju så förtvivlat mycket om stan. Redan från början utspelade sig mina böcker här. Jag använde mig till och med tidigt av ställen där jag bodde, som Åkered, säger han, som nu bor i Linnéstaden.

Skrivandet har blivit hans profession, men det var musiken som drog mest då han var ung. Som gitarrist i popbandet Len & the Poisoners skapade sig han en karriär som gav rykte om sig – åtminstone i Skåne.

– Vi var med i en twistbandstävling då jag var 17 år, en tävling som jag tror Björn Skifs band vann, berättar Peter Gissy.

– Nu spelar jag bara hemma. Men vi hade en revival i Skåne för några år sedan med tre av originalmedlemmarna.

PR-chef

Peter Gissy är journalist i grunden. Men då han kom till kvällstidningen GT 1985 var det för rollen som PR-chef.

– Den var helt ny och det fanns ingen arbetsbeskrivning. Jag försökte få en av chefredaktör Bengt Hansson, som aldrig hade tid. Plötsligt kom alla springande med sin pärmar gällande alla evenemang. Det var bara att hugga i.

Det höll i fem år när förutsättningarna ändrades. Peter Gissy fick ett erbjudande han inte kunde tacka nej till och blev frilansjournalist 1990.

– Av GT fick jag ett kontor i centrala Göteborg och behålla tjänstebilen i ett år. Det var bra, jag ville pröva något annat.

Så blev det också 1994 när drömmen om att skriva en deckare tog fart.

– Jag hade tid över. Tog en restresa till Gran Canaria, låste in mig och började skriva på min nyinköpta laptop.

Började gråta

"Röd död" 1996 blev hans egentliga författarstart, som efter 25 år har gett cirka 50 publiceringar.

– När jag fick den första boken antagen av förlaget gick jag in i vardagsrummet och började gråta. Det var stort för mig.

"En avgörande ledtråd" är den roman som tagit längst tid – fyra och ett halvt år – att skriva. Länge saknade boken också förlag – åtminstone som annat än ljudbok.

– Jag uppvaktade Storytell, som ville skriva kontrakt. Men de ger ju bara ut ljudböcker, så jag sökte ett förlag för fysisk utgivning. Men det var inte så lätt, säger Peter Gissy som ändå hittade rätt till slut genom hybridförlaget Hoi, där han fick delfinansiera sin utgåva, som nu har blivit succé.

– Jag har fått väldigt god hjälp av dem på förlaget.