Funderat klart. Peter Simson vet vad han vill. Foto: Kai Martin

Peter Simson har klurat färdigt i vassen

I hela sitt liv har Peter Simson funderat. Nu har han kommit fram till hur hans egen musik ska låta. – Nu gör jag något som jag stolt kan lägga på bröstet då jag trillar av pinn.

  • Publicerad 16:00, 10 maj 2019

Perioden som sångare i Drängarna var kort och intensiv. Nu återvänder Peter Simson till de låtar han skrev med bandet då, på 90-talet. Men allt har fått en ny musikalisk dräkt, inspirerad av Jan Johanssons "Jazz på svenska".

– Det är bra melodier som kommer fram, förklarar han.

Med hjälp av Fabian Kallerdahls Trio har Peter Simsons starka rockröst fått en ny utmaning.

– Det är det coolaste jag har gjort. Inte ens mina barn känner igen låtarna, där några har gått från fyra fjärderdelstakt till 6/8.

EP:n, som kommer i juni, innehåller tre låtar som han skrev med Drängarna. En release som blir ett slags avstamp till där Peter Simson är nu som låtskrivare och sångare.

– Jag har i hela livet funderat på varför jag gillat viss musik och inte annan. Efter sju album har jag äntligen kommit fram till svaret, säger han.

– Det jag söker är en viss skevhet, där inte allt är perfekt. Jag lyssnar på Tom Waits, Nationalteatern, Ryan Adams och gillar Håkan Hellström. Varför…? För att det inte är perfekt. Jag har aldrig tilltalats av Toto och gitarronani.

Han fortsätter:

– Jag har en viss sångröst och kan inte härmas. Men skevheten får jag leta hos musikerna jag spelar med. Så det jag gör nu är en väldigt speciell grej.

Peter Simson

Är: Snart 52 år. Sångare, underhållare och låtskrivare. Bor i Önnered med fru, har två vuxna barn. Var sångare i Drängarna (1995–1997), deltog i "Fame Factory" 2003 för att senare fokusera på sin solokarriär.

Aktuell: Med kommande EP:n med Drängarnalåtarna "Vill du bli min fru", "Till ett annat land" och "Kung över ängarna", den sistnämnda släpps som singel 10 maj.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57