Petra får kräsna barn att testa skolmaten

Genom att skapa tillit och göra matstunderna lekfulla så har Petra Brovall på Backatorpsskolan hjälpt barnen som av olika anledningar har svårt med maten att tycka att det är kul att äta. "Mitt jobb är väldigt härligt och kreativt", säger Petra Brevell.

  • Publicerad 15:30, 13 nov 2021

– Vi säger inte bambatant, hon heter Petra, förklarar Emil Majunuvic som går i fjärde klass på Backatorpsskolan.

Att Petra Brevell är välkänd figur på Backatorpsskolan står snabbt klart när GöteborgDirekt hälsar på skolan mitt i höstlovsveckan. I matsalen – som årstiden till ära är dekorerat med spindelväv och skelett – serveras eleverna frukost, lunch och mellanmål.

Ibland ljuder hyllningskörerna – ibland inte.

– Jag är rätt kräsen med maten, men pasta carbonaran är väldigt god, tycker Julia Pusic.

– Jag gillar inte när det är champinjoner i såsen, säger Emil Majunuvic.

Att tillfredsställa allas önskemål går inte. Men Petra Brevell jobbar på olika sätt för att anpassa maten, med de medel hon har att tillgå.

– Det kan handla om presentation, att locka med ögat. Ett barn som inte vill äta falukorv kanske ändå testar om korven är skuren i en rolig form. Jag använder mig av sådana små metoder, men främst handlar det om att bygga upp ett förtroende hos eleverna.

"Ställer krav"

Bygger tillit gör Petra genom att lära sig alla elevers namn när de börjar på skolan. Efterhand får hon en bild av vad eleverna gillar och inte gillar.

– Jag tycker att det är viktigt att lära eleverna att den maten man tar, den ska man äta upp. Men det är först när man skapat ett förtroende som man kan börja ställa krav. I början är det viktigt att faktiskt bara ge ett litet smakprov så att eleverna vet med sig att om de ber om att få smaka lite, så får de också lite grann på tallriken. Jag är tuff, men snäll, säger hon med ett leende.

Då och då börjar elever på skolan som av olika skäl inte kan – eller till och med vågar – äta skolmaten på grund av sjukdomar och svåra allergier.

– När det gäller barn som är väldigt selektiva med maten får man tackla det med mycket lek i början. Det har varit några sådana situationer under mina år på skolan, men min erfarenhet är att det går att förbättra efterhand.

"Väldigt kreativt"

Att av olika skäl vara tvungen att äta en annan typ av mat än sina klasskamrater kan vara känsligt i vissa åldrar. Då kan Petras jobb handla om att på ett smidigt sätt se till att eleverna får i sig den mat de behöver.

– Det gäller att ha koll så att eleverna får sin mat samtidigt så att klassen äter tillsammans och det inte slutar med att eleven måste sitta ensam och äta upp, säger Petra och fortsätter:

– Mitt jobb är väldigt härligt och kreativt. Jag har testat på andra yrken, men alltid kommit tillbaka till detta, säger Petra Brevell.

Vi är GBG