Pia pionjär inom ishockeyn

Hon började åka skridskor som 4-åring. Bodde granne med Slottsskogsrinken och Frölundaborg. Drömde om NHL och tackade nej till Philadelphia Flyers. Nu är Pia Sterner aktuell i SVT:s serie "Hockeyns historia".

  • Publicerad 16:07, 19 apr 2019

Hennes passion för ishockeyn slog ut allt annat. Hon växte upp granne med Slottsskogsvallens uterink, bodde i Frölundaborg från det att den byggdes 1967. Hon spelade ishockey med grabbarna på samma villkor. Nej, för Pia Grengman fanns inga gränser. Hon skulle bli ishockeyproffs i NHL.

– Jag spelade med Kometerna och GIK. Tränade med Lönnlöven på den tiden som Chalmers hade två lag, säger hon, som sedan snart 40 år har efternamnet Sterner.

Ja, hon är gift med ishockeylegendaren Ulf Sterner, landslagsspelare och VM-guldmedaljör på 60-talet, dessutom proffs i NHL 1965, som förste svensk. Hon bor med honom utanför Karlstad, men längtar till Göteborg varje dag.

– Ja, till havet, så i sommar kommer vi installera en saltvattenspool, säger hon.

Pia Sterner insåg att hon inte skulle klara av att komma in som spelare i den tuffa hockeyvärlden, allra minst som proffs.

– Nej, jag satsade på att bli tränare istället, berättar hon, som gick alla steg i den svenska tränarutbildning som gick att gå.

– Jag tränade med Frölunda och var med och tränade TV-pucklagen för killar födda 60, 61 och 62. Att verka inom Göteborgshockeyn var alldeles fantastiskt.

19 år gammal fick hon jobbet som huvudtränare. I Frederikshavn. Helt ogenerad klev hon in i mitten av spelare och ställde direktiv, men blev mest omtalad för att hon duschade med killarna efter träning.

– Herregud, jag 19 år. Det var helt galet. Men jag var utbildad rikstränare, som det hette på den tiden och var dessutom domarutbildad, säger hon som helst av allt velat spela sin favoritsport.

– Ja, men det blev aldrig några tjejlag då.

Tränarkarriären och ivern att utvecklas tog henne till både Kanada och Sovjetunionen, där hon blev inviterad av självaste Anatolij Tarasov, rysk hockeys mästertränare och -filosof under 60-talet och inledningen av 70-talet.

– Jag bodde ett år i Moskva, berättar hon.

I mitten av 70-talet var hon deltagare på ett stort tränarsymposium som leddes av Arne Strömberg (landslagstränare och dito för Frölunda, reds anm). Efteråt träffade hon Philadelphia Flyers manager Fred Shero. Han frågade om hon ville bli assisterande coach i Flyers. Efter två veckors betänketid kom svaret.

– Jag hade träffat Ulf som var min stora kärlek, så jag sa nej. Jag står för mitt beslut och ångrar ingenting, förklarar hon.

Pia Sterner har kvar sitt hjärta i ishockeyn, men är inte längre tränare.

– Jag leder landslaget för 18-åringar i grov kriminalitet istället, säger hon om sitt jobb som lärare för unga på en låst institution.

– Jag tror att jag gör det hyfsat. För än så länge har jag inte fått någon kritik.

Kanske inte så konstigt. Hon som alltid älskat att träna har inte bara ishockeyn som merit utan också styrkelyft, karate, dragkamp och karate.

I svenska hockeyns Hall of fame platsar hon däremot inte, trots sitt pionjärskap inom sporten hon älskar. Orsaken, påstår hon, är Leif Boorks, som är en av dem som står bakom besluten.

– Han har sagt till mig att "det finns inte så mycket att läsa om dig". Vad bryr jag mig, säger Pia Sterner som blottar en liten sårande tagg, men är desto stoltare över sin medverkan i Jens Linds och Albert Svanbergs SVT-dokumentär "Hockeyns historia" med starta 23 april.

– Fantastiskt! Det är en stor ära att få vara med.

Pia Sterner

Är: Född Grengman, 65-årig hockeytränare och lärare, uppvuxen i Göteborg, men bor sedan 38 år i Karlstad med maken och hockeylegendaren Ulf Sterner. Två barn och två barnbarn, där båda är på väg in i hockeykarriärern, 4 respektive 6 år gamla. Startade själv sin ishockeykarriär med att åka skridskor som 4-åring.

Aktuell: I SVT:s serie "Hockeyn historia" av Jens Lind och Albert Svanberg med start 23 april.

Bakgrund: Spelade tidigt hockey, men valde tränarekarriären istället. Utbildad i Sverige, Kanada och Sovjetunionen.

Pia Sterners Göteborgsfavoriter

Scandinavium – Frölundaborg

Slottsskogen – Delsjön

Avenyn – Linnégatan

Göta älvbron – Älvsborgsbron

Ljungans – Paley

Järntorget – Götaplatsen

Spårvagn – Färja

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Södra skärgården – Norra skärgården

Nationalteatern – Håkan Hellström

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57