PARKERING. Göteborgs Stad och Trafikverket är överens om att bygga upp till hundra tillfälliga parkeringsplatser på en del av Rosenlundskanalen Foto: Paul Wallén

Planen: P-platser på kanalen

Rosenlundskanalen kan få hundra tillfälliga parkeringsplatser. Det är en av flera lösningar när p-platserna i centrum ryker.

  • Publicerad 05:30, 15 jun 2020

Lena Lundblad, avdelningschef strategisk utveckling, Göteborgs stads Parkering. Foto: Carina Gran

Västlänken och andra byggprojekt i staden påverkar var tredje parkeringsplats i centrala Göteborg. För två år sedan rapporterade Göteborg Direkt om att närmare 7000 parkeringsplatser påverkas när Göteborg genomgår en stor förändring de kommande åren. P-bolaget larmade om att de inte hinner med att hitta ersättningsplatser.

P-bolagets larm: Vi hittar inga parkeringar

Inte minst i centrum har arbetet med att hitta ersättningsplatser varit svårt. Med begränsad plats på gator och torg har Göteborgs stad och Trafikverket nu kommit överens om en tillfällig överdäckning av Rosenlundskanalen med upp till hundra nya p-platser.

Under bygget av Götatunneln användes en liknande lösning över kanalen och nu ska ansökningar om bygglov och tillstånd för vattenverksamhet tas fram. Kostnaden beräknas till 20 miljoner kronor, som Trafikverket står för.

– Platserna är tänkta att öppna 2022, säger Lena Lundblad, avdelningschef strategisk utveckling, Göteborgs stads Parkering

Från att tidigare ha kommunicerat ut hur många p-platser som saknas har det kommunala parkeringsbolaget nu slutat prata siffror.

– Det var ett effektivt sätt att rikta fokus mot frågan. Efter det har vi fått ett bra samarbete inom staden med korta beslutsvägar, säger Lena Lundblad.

Så du kan inte svara på hur många platser ni saknar i dag?

– Det är svårt att sätta ett mål eller prata numerärer eftersom utrymmet är så begränsat. Det rör på sig och vi försöker hitta nya platser hela tiden. Det öppnar upp för kreativa lösningar.

En lösning har varit att omvandla förhyrda platser till tillståndsplatser och öppna upp samarbeten med privata aktörer som till exempel P-Arken.

Under coronapandemin har fler besöksparkeringar än vanligt stått tomma.

– Det betyder dock inte att vi tror att det kommer att se ut så framgent, utan vi ser att det behövs fler tillfälliga p-platser för att möta behovet när staden utvecklas.

För några veckor sedan vann bygglovet för ett tillfälligt parkeringshus på Heden laga kraft efter ett överklagande.

– Vi hoppas på byggstart i november och sedan ett års byggtid, säger Lena Lundblad.

Klart: Tillfälligt p-hus får byggas på Heden

Det planerade P-huset på Heden. Foto: Göteborgs Parkerings AB/Kanozi

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11