Plockade 220 påsar skräp – vid grundskola

I tre veckor har eleverna på Assaredsskolan varit ute i närområdet och plockat skräp. Resultatet blev över 200 fulla påsar. "Har gett en insikt om hur mycket skräp som slängs" säger Maja Bibin, lärare.

  • Publicerad 12:00, 12 jun 2021

Det har lett till diskussioner och samtal om naturen och miljön.

228 påsar avfall blev resultatet när Assaredsskolan under tre veckor plockade skräp i närheten av skolan.

– Organisationen Håll Sverige rent har en kampanj varje år där elever från hela landet får lära sig mer om nedskräpning och är med och plockar skräp. Men vi valde att utvidga skräpplockandet till maj månad och att göra en tävling av det, säger Maja Bibin, lärare på Assaredsskolan.

"Lett till diskussioner"

Elever från förskoleklass till årskurs 5 var engagerade och i slutändan var det klass Hamstrarna i årskurs två som vann.

– Eleverna har tyckt att det har varit jättekul men har samtidigt upptäckt hur mycket skräp det faktiskt slängs på marken. Det har lett till diskussioner och samtal om naturen och miljön. Och en insikt om att vi behöver ta hand om naturen.

Återkommande tävling

Assaredsskolan har redan nu bestämt att tävlingsmomentet kommer att återkomma även nästa år. Men att plocka skräp är något som kan bli än mer regelbundet för eleverna.

– Det finns önskemål från barnen att vi regelbundet ska gå ut och plocka skräp en gång i månaden. Det är inte spikat ännu men det är något som de själva gärna vill, säger Maja Bibin.