Utmarksskolan. Foto: Marie Wikström/Göteborg stad

Pojke död efter knivattack

Pojken som blev knivhuggen i halsen utanför en skola i måndags har avlidit av skadorna. En pojke i samma ålder är misstänkt för mordet.

  • Publicerad 15:46, 1 apr 2020

Det var vid klockan halv två på måndagseftermiddagen som polis larmades till platsen efter att en pojke i årskurs sex huggits i halsen med en kniv på en parkeringsplats utanför Utmarksskolan i Kortedala.

Pojken fördes till sjukhus med livshotande skador. Två dagar senare, på onsdagen kom det tragiska beskedet att hans liv inte gick att rädda.

Redan samma dag som knivattacken ägde rum meddelade polisen att en minderårig pojke hade gripits i sin bostad. Han har förhörts och är omhändertagen av socialtjänsten.

Brottsrubriceringen är nu ändrad från försök till mord till mord.

Kammaråklagare Mats Ihlbom är förtegen om vad som hänt med tanke på de inblandades unga ålder.

– Vi kan inte säga mer än att vi bedriver mordutredningen i full fart och med full kraft, säger Mats Ihlbom, kammaråklagare, säger han till Svt Väst.

Lärare sluter upp efter knivattacken

Minnesrum på skolan

På Utmarksskolan slöt skolpersonalen upp för att ta hand om övriga elever direkt efter knivattacken.

– Vi är ledsna och chockade. Vi tycker att vi har gjort oerhört mycket och kommit långt i vårt värdegrundsarbete och förebyggande arbete. Vi har vuxenstöd, sommarläger, kontakt med socialtjänst, polis, fältassistenter och läxhjälp varje dag men ändå sker tragedier, sa Torbjörn Bengtsson, rektor till Göteborg Direkt dagen innan dödsbeskedet.

Han tillägger:

– Vi har sett till att alla barn har fått träffa sin mentor och fått vanlig undervisning som de önskat men barnen har också fått möjlighet att prata om vad de känner. Barn som vi har märkt behöver mer samtalsstöd har fått det.

Utmarksskolan kommer att hålla öppet och det kommer att finnas ett minnesrum på skolan.

Mer om den pågående utredningen:

Utredningen bedrivs som en så kallad LUL 31-utredning, dvs. en utredning då någon som är under 15 år kan misstänkas för ett brott. Eftersom det handlar om en så ung gärningsperson som misstänks så finns för närvarande ingen frihetsberövad i ärendet. Brottet har av åklagaren rubricerats som försök till mord. 

En LUL 31-utredning syftar att ge socialtjänsten ett underlag för att kunna bedöma behovet av insatser.

 

Källa: Åklagarmyndigheten

Visa merVisa mindre