Nöden har ingen lag. Foto: Mostphotos

Polis glömde pistolen på toa – får löneavdrag

Mitt under en spaning behövde polismannen gå på toa. Väl där glömde han sitt vapen som sedan stals av näste toagäst. Detta renderar nu i ett löneavdrag under fem dagar, enligt ett beslut av polisens personalansvarsnämnd.

  • Publicerad 13:18, 11 maj 2018

Det var när en spaningsinsats mot grovt kriminella i Västsverige var på väg in i ett kritiskt skede som en av de deltagande poliserna glömde sitt tjänstevapen på en toalett på en bensinstation. Polismannen, som bar civila kläder, hade sitt vapen i ett hölster innanför byxlinningen och behövde lägga ifrån sig det innan han lossade på bältet och drog ned byxorna.

När polismannen väl kommit till ro på bensinstationens toalett visade det sig att personerna som de spanade på var på väg att lämna platsen och han fick bråttom att följa efter. I samband med det glömdes vapnet. Först efter ett par timmars intensiv spaning upptäckte polismannen att hans vapen saknades.

Vapnet hamnade sedan alltså i orätta händer och gömdes innan det återfanns efter en tids detektivarbete av andra poliser som lyckades ringa in tjuven med hjälp av bensinstationens kassakvitton och övervakningsbilder.

Polisens personalansvarsnämnd har förståelse för att polismannens pressade situationen vid tillfället men väljer ändå att straffa honom med löneavdrag.

I ett liknande fall fick en kvinnlig polis i region Stockholm – som glömde sitt tjänstevapen på en restaurangtoalett utanför Ödeshög – samma påföljd, det vill säga ett löneavdrag som sträcker sig över fem dagar. Vapnet återfanns då av en privatperson med åtta patroner i magasinet. Även i detta fall såg nämnden positivt på polisens egna åtgärder, men betonade samtidigt att agerandet varit så pass oaktsamt att det inte kan bli fråga om någon annan påföljd än ett löneavdrag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG