KnarkbesIag. I en lägenhet i centrala Göteborg hittades bland annat 56 kilo kokain. Foto: Polisen

Polis sprängde knarkgömma i centrum

Polisen beslagtog narkotika för ett gatuvärde på 49 miljoner kronor i en lägenhet i Annedal i somras. Nu åtalas en man i 30-årsåldern. ”Har sålt narkotikan på Darknet”, uppger polisen.

  • Publicerad 11:39, 10 feb 2021

Det var i somras polisen fick tips om att det pågick narkotikaförsäljning på en adress i Annedal i Göteborg.

– Vi ser en man komma till den här adressen och han lämnar sedan i en bil. Spanarna följer honom och han stoppas i anslutning till ett postkontor. Vid stoppet var mannen påverkad av narkotika och i hans bil hittar vi 15 kuvert som innehåller amfetamin, säger Johan Ekström på spaningssektionen i polisområde Storgöteborg i ett pressmeddelande.

När polisen senare genomför en husrannsakan i en lägenhet på den aktuella adressen hittar de 56 kilo kokain, 28 doser LSD och cirka 83 gram amfetamin och en mindre mängd cannabis. 

– Det är det enskilt största beslag vi har gjort i region Väst det senaste året och motsvarar ett värde på gatan på cirka 49 miljoner kronor, säger Johan Ekström.

Under utredningen framkommer det att mannen har sålt narkotika genom en sajt på Darknet. De 15 kuverten i bilen var beställningar från köpare i olika delar av landet.

– Det här har pågått över tid. Vi har tagit del av en så kallad encrochatt och kunnat knyta mannen till ytterligare överlåtelser av narkotika, säger  Johan Ekström.

Många inblandade

Polisen har även kunnat identifiera två kvinnor i 20-årsåldern som tagit mot 19 kilo kokain av mannen.

Kvinnorna sitter nu häktade i Örebro misstänkta för grovt narkotikabrott.

Via tullkriminalen fick polisen också underrättelse om en person bosatt i Norge, som tullen grep i samband med att han försökte smuggla 13 kg kokain från Göteborg till Norge.

– Han dömdes under hösten och avtjänar nu ett sexårigt fängelsestraff. Vi kunde i via ett samarbete mellan polisen och tullen hitta kopplingar till den här mannen i vårt ärende.

Stora mängder

Utöver det konkreta beslaget i lägenheten har polisen genom ett omfattande utredningsarbete, kunnat knyta den nu åtalade mannen i Göteborg till ytterligare 93 kilo kokain, som på olika sätt har hamnat i andra händer.

– Den här personen har sålt och hanterat en stor mängd narkotika. Genom beslaget har vi kunnat bidra till att minska narkotikaflödet i samhället. Samtidigt är det också narkotika till ett omfattande värde. Pengar som annars kunde ha gått till att finansiera den organiserade brottsligheten, säger Johan Ekström.

Åtalas

Nu har mannen åtalats i Göteborgs tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott genom att ha hanterat totalt 149 kilo kokain och riskerar upp till tio års fängelse.

− Det handlar totalt sett om väldigt stora mängder narkotika som den här personen har hanterat och det är ett omfattande utredningsarbete. Det finns en stark bevisning och jag skulle säga att vi har ett gott utgångsläge för en fällande dom, säger kammaråklagare Peter Larsson vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.