JO. Justitieombudsmannen kritiserar polisen efter ett tillslag hos en oskyldig kvinna i Majorna. (Bilden på husen har inget med händelsen i artikeln att göra). Foto: Mostphots/ Direktpress

Polis stormade lägenhet i Majorna – får kritik

I ett narkotikatillslag bröt sig polisen in hos en oskyldig kvinna i Majorna. Nu kritiserar Justitieombudsmannen polisens agerande.

  • Publicerad 05:10, 9 jun 2022

"7 juli 2020 strax före 22.00. Hörs hård knackning på min dörr. Öppnar och hälsar men får till svar här ska vi in. In rusar flera personer i mörka kläder och vad som ser ut som skottsäkra västar."

Så börjar en kvinna i Majorna sin anmälan till Justitieombudsmannen (JO) efter en uppskakande händelse.

Det handlar om att flera poliser stormade in och drog ut henne i trapphuset i samband med en spaningsinsats. Först en timme senare lämnade polisen lägenheten utan att ha visat legitimation eller lämnat någon vettig förklaring.

Saknade rättslig grund

Nu kritiseras polisen av Justitieombudsmannen (JO), för det inträffade. JO anser att det saknades en rättslig grund för åtgärden.

Orsaken bakom händelsen handlar om att polisen var i området för en narkotikainsats med flera ingripande mot misstänkta säljare.

I samband med ingripanden fattar polisen beslut om husrannsakan på två adresser, varav den ena är kvinnans bostadsadress.

Enligt polisen var syftet med husrannsakan att "utröna omständigheter som kunde ha betydelse för utredning om brott och eftersökande av föremål som var underkastat beslag."

Polisen menar också att allt talade för att den misstänkte bodde på den aktuella adressen och att det därför handlade om husrannsakan hos en misstänkt.

Vad är JO?

Riksdagens ombudsmän, eller i dagligt tal Justitieombudsmannen (JO), är en del av riksdagens kontrollmakt. JO har till uppgift att på riksdagens vägnar utöva tillsyn över tillämpningen i offentlig verksamhet av lagar och andra författningar. Tillsynen omfattar såväldomstolar och andramyndigheter som de anställda befattningshavarna.

Källa: jo.se

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44