BAD. Badstränder räknas varken som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. Foto: Lars Johansson

Polischefen: ”Upplöser inte folksamlingar på stränder”

Polisen i Göteborg är bättre bemannade än vanligt inför sommaren 2020. "Vi kan ligga tätt på de kriminella grupperingarna", säger polischef Erik Nord.

  • Publicerad 08:16, 26 jun 2020

Många poliser har valt att flytta sin semester. Samtidigt behöver inte resurserna ätas upp av fotbollsallsvenskan eller konserter på Ullevi.  

– Vi får hjälp från två ändar kan man säga. Generellt sett har vi bättre bemanning i sommar än vad vi brukar ha. Men det förutsätter att vi inte får några stora sjukdomsutbrott, säger polischefen Erik Nord.

Betyder det är att ni kan prioritera upp saker som ni annars hade behövt prioritera ned?

– Det betyder att vi inte behöver köra så hårt på personalen och att vi inte behöver ta så mycket övertid. Sommaren är inte en tid då vi kör igång så mycket nytt. Däremot kan vi ligga tätt på de kriminella grupperingarna i stan. Vanliga somrar har vi kanske inte samma ork, säger Erik Nord.

Under de tidigare somrarna har det inte varit ovanligt med till exempel bilbränder och mindre upplopp. Erik Nord tror att coronasituationen kan ha effekter åt båda hållen när det kommer till den typen av brottslighet.

– När många är hemma, har långtråkigt och sommaren inte är som den brukar kan det leda till friktion. Vi tror till exempel att de våldsamma upploppen efter Black Lives Matters demonstration den sjunde juni kan kopplas till det, bråkstakar från förorten. Å andra sidan kan det minskade resandet och att fler människor är hemma leda till en ökad social kontroll. Det kan balansera oroshärdar när fler vuxna är närvarande

Polisen efterlyser filmer från upploppet

Restriktionerna kring allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ligger kvar över sommaren. Det innebär att polisen kan upplösa folksamlingar vid sådana situationer där mer än 50 personer samlats. Restriktionerna omfattar bland annat teater, konserter, idrottsevenemang, demonstrationer och gatufester. Däremot kommer polisen inte upplösa folksamlingar på till exempel badstränder.

– Men polis och sjukvård och andra kan vara där ändå och upplysa om att det är olämpligt, säger Erik Nord.

Kvinnojourens oro: Fruktar ökat våld i hemmen

I början av pandemin gick anmälningarna av vissa brott ned i Göteborg. Erik Nord berättar att situationen nu i princip ser ut som den brukar göra vid den här tiden på året.

– En del av det offentliga våldet, som till exempel krogslagsmål är fortfarande lägre än det brukar. Det förekommer, men inte i samma omfattning.

Corona gör det svårare att smuggla narkotika

Är det några brott som ökat?

– Det är inte några jättestora förändringar. Men en del bedrägerier. De statliga stöden skulle kunna påverka sådan brottslighet. Men där har Tillväxtverket och andra gjort en del förberedande arbete. Bevisningen säkras ganska snabbt. Sedan har vi sett en viss prisstigning på narkotika vilket tyder på att det inte riktigt är samma tillgång, säger Erik Nord.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11