Polisdrama väckte uppståndelse i Frölunda

Den 19 mars hade den första av sammanlagt fem nya Irene Huss-filmer premiär. Många av scenerna spelades in i Frölunda där Anders Berg, som spelar det hårdnackade polisbefälet Johan Jansson, ofta hamnade i hetluften.

  • Publicerad 12:00, 18 apr 2021

De flesta tyckte nog att det var roligt, och spännande, men jag kan också förstå om man tycker att "varför måste ni komma hit och spela in era förbannade filmer".

Topasgatan, Frölunda torg, Grimmereds industriområde och Ruddalen är några platser som syns i de nya kriminalfilmerna om Huss, som nu visas på Viaplay.

De sammanlagt fem filmerna tar avstamp i en svensk krimklassiker om kriminalinspektören Irene Huss, baserad på Helene Turstens böcker.

Nu har Irenes dotter Katarina Huss, spelad av Karin Franz-Körlof, tagit över huvudrollen som nyutexaminerad polis.

Hon blir snabbt satt på plats av det, åtminstone till en början, ganska hårdnackade polisbefälet Johan Jansson, som spelas av Anders Berg.

Orolig stämning

Under sex månader pågick inspelningarna och många av scenerna spelades in i Frölunda, en tidigare ganska okänd miljö för skådespelaren Anders Berg från Stockholm, som visserligen gått på Teaterhögskolan i Göteborg.

Han berättar att allmänheten inte alltid direkt förstod att polispådraget var en filminspelning, något han menar ibland kunde skapa jobbiga situationer.

– Som när vi filmade vid Frölunda torg där en person skulle ha blivit skjuten. Så kommer folk förbi, kanske på väg hem från jobbet och får syn på en massa uniformerade poliser som springer med dragna pistoler.

– Jag vet inte hur inspelningarna upplevdes av folk som bor där. De flesta tyckte nog att det var roligt, och spännande, men jag kan också förstå om man tycker att "varför måste ni komma hit och spela in era förbannade filmer", säger Anders Berg.

Komplex roll

Han håller med om att hans karaktär Johan Jansson har en hård attityd och att det är något han upplever att poliskåren kräver av honom.

– Hans chefer tycker att han är betydelsefull och får saker och ting gjorda, men ibland går han så hårt fram att det blir problem kring honom. Men det finns också en längre berättelse om honom som nystas upp.

Anders Berg kan tänka sig att spela fler polisroller, men menar att det inte är själva polisyrket som är det mest intressanta, utan personen bakom.

Men tillsvidare har han lagt uniformen på hyllan och håller just nu på med bland annat en pjäs.

– Det är ju fortfarande rätt kärvt. Jag inväntar teatern och jobbar med ett mindre filmprojekt som jag inte kan prata så mycket om. Sedan skriver jag på en pjäs som ska sättas upp i Stockholm nästa vår.

Vi är GBG