HÄKTE. Under 2020 har trycket på häktesplatser i Västsverige varit konstant högt med nära 300 häktade under vissa perioder. Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

Polisen: Antalet häktade kommer inte minska

Polisens arbete mot kriminella har fått fler häktade under 2020. Det har i sin tur inneburit platsbrist på häktet i Göteborg.

  • Publicerad 05:30, 22 dec 2020

Polisen i region Väst har under 2020 arbetat intensivt med tre huvudområden; det dödliga våldet, bedrägerier, stölder och narkotikabrott och särskilt utsatta brottsoffer. Arbetet har lett till att antalet häktade ökat i hela regionen.

– Vi har varit framgångsrika. Men det handlar mycket om samverkan med andra myndigheter som till exempel Kronofogden, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och många fler. Men även samverkan med andra aktörer som bostadsbolag och föreningar, säger Mats Bergström, biträdande regionpolischef i region Väst.

Trycket på häkten och anstalter har varit högt, vissa perioder, som nu, ligger beläggningen på över 100 procent.

Den 14 december öppnade 18 nya häktesplatser upp i Högsbo för att avlasta häktet i Göteborgs rättscentrum. Totalt ska 40 av Högsboanstaltens fängelseplatser ställa om till häktesplatser för att lösa det akuta läget.

Fängelse ställer om till häkte i Högsbo

Strax innan jul satt totalt 333 personer häktade i Göteborg. Normalt sett har Göteborg 310 ordinarie häktesplatser. Platsbristen löser man akut genom dubbelbeläggningar och vissa häktade som får sitta på andra orter. Men platsbristen är inget unikt för Göteborg vilket innebär att Kriminalvården har fått laga efter läge med befintliga lokaler och även tillfälliga modulhus.

– Arrestlokaler har använts för häktet, men det har blivit lite av ett moment 22, för även antalet anhållna har ökat. Kriminalvården har fått arbeta med hela ytan, säger Mats Bergström.

Är du orolig inför 2021?

– För en månad sedan var jag mer orolig. Vi kommer ha fortsatt hårt tryck och fortsatt högt antal häktade framåt, så de nya platserna i Högsbo kommer behövas, säger Mats Bergström.

För att hantera beläggningstrycket på sikt arbetar Kriminalvården med att utöka antalet ordinariehäktesplatser i landet från 2 200 till 2 900 år 2029. Bland annat öppnar 55 nya häktesplatser i Halmstad år 2023. Även antalet ordinarie platser på landets anstalter ska öka från 4 500 i dag till 6 270 år 2029.

Polisen i region Västs huvudområden 2020

Det dödliga våldet: Inom den kategorin återfinns konfliktmiljöer inom kriminella nätverk på flera platser i polisregion Väst. Ett exempel är dödsskjutningen i Gamlestaden i Göteborg i maj 2020, då ett tiotal misstänkta kunde gripas inom loppet av 72 minuter, tack vare tätt samarbete mellan lokalpoliser och andra polisiära specialkompetenser. Senare har ytterligare misstänkta häktats för inblandning i dådet.

Bedrägerier, stölder och narkotikabrott: För att bekämpa kriminella strukturer arbetar polisen på flera fronter samtidigt. Genom att parallellt utreda fler bedrägerier, stölder och narkotikabrott är ett syfte att nå kännbar effekt inom kriminella nätverk.

Särskilt utsatta brottsoffer, det vill säga ärenden som våldtäkter, brott i relationer samt vålds- och sexualbrott mot barn. Inom kategorin har polisen i region Väst redovisat fler ärenden av brott i parrelation och brott mot barn till åklagare. Parallellt pågår arbetet med att fullt ut använda ett beprövat metodstöd, bland annat för att säkerställa rätt åtgärder så tidigt som möjligt i utredningarna av brott i relation.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20