Narkotikasmuggling. En omfattande polisiär insats har lett till att flera döms i narkotikahärvan i Göteborg Foto: Most Photos

Polisen avslöjar: Så stoppades knarkligan

Hundratusentals narkotikaklassade tabletter har beslagtagits och ett flertal personer har dömts efter en polisiär insats mot narkotikahandeln i Göteborg. – Narkotikaförsäljningen i centrala Göteborg är omfattande, säger Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef i Götebor City, i ett pressmeddelande.

  • Publicerad 16:25, 11 jul 2019

Genom dold spaning och en personkännedom om gatulangningsgruppen har polisen lyckats slå till mot smuggling och försäljning av narkotika i Göteborg. Efter insatsen har 24 personer ertappats, 13 personer dömts till fängelsestraff samt ytterligare 10 personer häktats.

– Polisens spanare har kunnat kartlägga olika grupperingar som hanterat narkotika vid främst Brunnsparken och Drottningtorget. Utifrån de uppgifterna har vi gått vidare och identifierat ledande personer i nätverket, säger Per Björkman i ett pressmeddelande från polisen.

300 000 narkotikaklassade tabletter beslagtagna

Smugglingen skedde dels genom vanliga paket som skickats med posten, men också genom kurirer som importerat drogerna från Mellanöstern och Balkan.

– Vi kunde följa en sådan smugglingsresa från införseln i Sverige, utmed hela västkusten och ända upp till norska gränsen där 300 000 narkotikaklassade tabletter beslagtogs med hjälp av norsk polis. Dessutom anträffades cirka 300 000 kronor i kontanter, säger Per Björkman i pressmeddelandet.

De narkotikaklassade tabletterna består främst av läkemedlet Tramadol, vilket är ett smärtstillande preparat. Det anses vara starkt beroendeframkallande och vid överdos kan det innebära livsfara. De portionsförpackade drogerna har gömts på olika platser i Göteborg, exempelvis i papperspåsar och elskåp.

Fortsatt arbete mot narkotikahandeln i Göteborg

Arbetet mot narkotikahandeln i Göteborg bedrivs på flera olika fronter, med polisens gatulangningsgrupp, regionala spanare samt ingripandepoliserna som rör sig dygnet runt i gatumiljön.

– Vi fortsätter kontinuerligt att arbeta mot olika nivåer i narkotikanätverken. Narkotikaförsäljningen i centrala Göteborg är omfattande och det är framförallt den öppna narkotikahandeln som har ökat, säger Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef i Göteborg City, i pressmeddelandet.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57