Goda nyheter. Brottsligheten går ner i Angered och Östra Göteborg. Ulf Merlander, polischef i Nordöstra Göteborg, har all anledning att vara nöjd. Foto: Polisen

Polisen: Brottsligheten går ner i nordost

Brottsligheten i nordöstra Göteborg har gått ner sedan 2015. Störst är nedgången under årets första kvartal. Polisen pekar ut kameraövervakningen som en bidragande orsak - och nu får även Hammarkulletorget kameror.

  • Publicerad 08:00, 7 apr 2018

– Antalet anmälda brott har gått ner i båda stadsdelarna. Det handlar om allt från stölder, misshandel och skadegörelse. Alla brott är inräknade, säger Ulf Merlander, polischef i Nordöstra Göteborg.

Polisens statistik från det första kvartalet visar att det 2015 anmäldes 4 253 brott i Angered och Östra Göteborg. Sedan dess har brottsligheten minskat för varje år. Mellan 1 januari och 1 april i år noteras 3 640 anmälda brott, vilket är en minskning på 14 procent sedan 2015.

Ulf Merlander ser flera orsaker till trenden. Bland annat det relationsskapande och gränssättande arbetet man utför i samarbete med bostadsbolagen. Att polisen "hotspotpatrullerar" på de platser där man vet att det sker mycket lagöverträdelser tror han också har inverkan.

– Vi ser också att arbetslösheten minskar och utbetalningen av försörjningsstöd minskar, vilket betyder att fler tjänar sitt eget uppehälle. I januari fick vi också upp kameraövervakning på torgen i Hjällbo och Bergsjön vilket vi tror är brottsförebyggande.

Övervakningen har, som Göteborg Direkt tidigare berättat om, varit omdiskuterad. Men nu finns långtgående planer på att utöka den.

– Vi håller på att montera upp kameror vid Hammarkulletorget nu. Vi hoppas att de ska vara igång före sommaren, säger Ulf Merlander.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG