Vill varna. Brottsförebyggaren Anna-Karin Kjellgren på polisen tror att antalet anmälningar om bedrägerier kommer att öka när fler får vaccinera sig. Foto: Tomas Seger

Polisen förbereder sig för fler bedrägerier i vaccinets spår

Samtidigt som fler och fler kommer att få möjlighet att vaccinera sig så förbereder sig polisen i region Väst på en ökning i antalet larm om bedrägerier. Nu vill de varna allmänheten.

  • Publicerad 12:11, 3 mar 2021

I fjol anmäldes nära 47 000 bedrägerier bara i polisområde Väst. Av erfarenhet så vet man att bedragarna anpassar sitt tillvägagångssätt efter aktuella företeelser. Därför tror polisen att brottslingarna kommer att slå till när nu fler och fler ges möjlighet att vaccinera sig mot covid-19.

Det viktigaste polisen vill skicka med är att man aldrig ska lämna ut personliga uppgifter till någon som kontaktar dem oväntat.

– Äldre personer har ofta stort förtroende för myndigheter och i det här fallet sjukvården. Detta utnyttjar bedragarna för att förmå den äldre att logga in med bankdosa eller bank-id, säger Anna-Karin Kjellgren som är brottsförebyggare på bedrägerisektionen region Väst.

Än så länge har det endast kommit in ett fåtal anmälningar av det här slaget, men Anna-Karin Kjellgren tror att det kommer att öka under våren och sommaren.

– Vår önskan är att alla ska få denna information innan de eventuellt utsätts för ett försök till bedrägeri. Vi ber därför alla att tala med vänner och äldre anhöriga om att aldrig logga in på någon annans uppmaning eller lämna ut uppgifter till någon som kontaktar dem, säger hon.

Polisens tips:

Det viktigaste att tänka på, enligt polisen är:

• Det är gratis att vaccinera sig. Om någon påstår att du ska betala är det bedrägeri.

• Ingen från vården kommer oväntat att kontakta dig och kräva att du lämnar ut siffror från din bankdosa eller loggar in med bank-id. 

Om någon oväntat tar kontakt är polisens råd:

• Logga inte in.

• Lämna inte ut siffror.

• Lägg på luren.

Om du misstänkter att du blivit utsatt av bedrägeri:

• Polisanmäl och ta hjälp av människor i din närhet. Ring polisen på 112 vid pågående brott eller 114 14 om det inte är akut.

• Kontakta banken direkt om du kan ha blivit utsatt för bedrägeri.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG