Grooming. Polisen satsar mot internetrelaterade sexuella övergrepp. Foto: Fredrik Pettersson

Polisen i Västs offensiv mot sexuella övergrepp på nätet

Polisen i region Väst genomför, tillsammans med vården, en informations satsning mot grooming i Göteborg. "Det handlar om att ytterligare höja kunskapsnivån", säger Emma Svanholm, enhetschef vid Sexualmedicinskt centrum.

  • Publicerad 06:00, 26 apr 2019

Vård. Emma Svanholm, enhetschef vid Sexualmedicinskt centrum. Foto: Privat

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Många barn och unga riskerar varje dag att via nätet kontaktas av okända människor i sexuellts syfte. Grooming är för många ett tabubelagt ämne och för att hjälpa unga att skydda sig mot internetrelaterade sexuella övergrepp genomför nu polisen i region Väst tillsammans med Sexualmedicinskt centrum vid Västragötalandsregionen ett heldagsseminarium i Göteborg.

Rekordmånga anmälda knarkbrott efter polisens offensiv

– Det handlar om att ytterligare höja kunskapsnivån om internetrelaterade sexuella övergrepp bland medarbetare inom sjukvården och rättsväsendet som arbetar med offer och förövare. Vi vill också nå politiker, opinionsbildare och media, säger Emma Svanholm, enhetschef vid Sexualmedicinskt centrum.

Bryta destruktiva mönster

Med seminariet vill polisen dels förebygga att nya övergrepp sker men också visa att det finns sätt att bryta destruktiva mönster.

– Vi ser att allt fler vänder sig till oss med egenremiss. Människor som har tankar och fantasier om övergrepp och som önskar en beteendeförändring. Andra kontaktar oss efter att de varit föremål för en brottsutredning hos polisen, säger Emma Svanholm.

Så spräckte polisen tablettligan

Nytt IT-brottscentrum

Polisen i Väst jobbar även med att bygga upp ett regionalt IT-brottscentrum. Detta ska öka polisens möjlighet att identifiera nya brottsoffer i så kallat övergreppsmaterial så som filmer och bilder.

– Inom polisen har vi uppdraget att stärka vår förmåga att arbeta med IT-relaterade övergrepp. Det är ett ämne som är svårt att tala om och därför behöver vi fortsätta att synliggöra brotten, dels för att uppdaga brott som sker men också förhindra att fler utsätts, säger Birgitta Dellenhed, chef för IT-brottssektionen vid polisen i region Väst.

Här slår polisen till mot knarket

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57