26 omhändertagna, 500 gram amfetamin och fyra pistoler. Det är bara en del av polisens fynd efter förra veckans kraftsamling mot gängkriminalitet i Göteborg. Foto: Most Photos

Polisen kraftsamlar mot gängen – flera omhändertagna

Hela 26 omhändertagna, 500 gram amfetamin och fyra pistoler. Det är bara en del av polisens fynd efter förra veckans kraftsamling mot gängkriminaliteten i Göteborg.

  • Publicerad 08:04, 1 sep 2020

Så fort vi får några signaler agerar vi direkt.

Kommenderingschef på polisen, Dan Windt. Foto: Pressbild Polisen

Det var under måndagen förra veckan som polisen i Göteborg inledde en så kallad särskild händelse. 

– Det innebär att något har inträffat som gör att vi organiserar oss på ett sätt som vi normalt inte gör, säger polisens kommenderingschef Dan Windt. 

Upptrappade gängkonflikter i Göteborg

I detta fall är inledandet av den särskilda händelsen knuten till upptrappade gängkonflikter i Göteborg. 

Sex mord i Frölunda – fortfarande ingen dömd

– Vi har haft tre stycken skjutningar och en knivhuggning under kort tid. Vi vet utifrån forskning att skjutningarna i gängen avlöser varandra och skapar en hämndspiral som vi vill stoppa, säger Dan Windt. 

Den särskilda insatsen innebär i detta fall, bland annat, att spaningsverksamheten kopplats in som fångar upp rörelser som är av intresse för polisen. En utredningsresurs har även tillsatts för att jobba med att utreda och samordna ärenden mot nyckelpersoner i den kriminella verksamheten.

– Så fort vi får några signaler agerar vi direkt, säger Dan Windt.

Avskräcker kriminella

Men vad som gett särskild effekt är den ökade närvaron av uniformerade poliser på gatorna. 

– Att se poliser i uniform är speciellt brottsförebyggande. De är synliga på tider och platser där det sker mest brott. Att de syns och aldrig lämnar området avskräcker kriminella från att begå brott, säger Dan Windt. 

Insatsen har gett resultat. Under den gångna veckan har polisen omhändertagit 26 personer, beslagtagit 500 gram amfetamin, fyra pistoler och en mindre mängd cannabis. Polisen har startat utredning om fyra grova vapenbrott, tre misstänkta frihetsberövande och fyra narkotikabrott. 

– Beslagen och de omhändertagna är alla kopplade till gängkriminaliteten i Göteborg. Insatsen har fungerat bra, säger Dan Windt. 

"Det får inte bli ett vakuum efter"

Dan Windt tror att insatsen av den särskilda händelsen är över antingen denna eller nästa vecka. Men det betyder inte att strategin för att bekämpa gängkriminaliteten slutar. 

– Det får inte bli ett vakuum efter att den särskilda händelsen är avslutad. Vi måste ta det bästa av vår erfarenhet från detta och implementera det i det dagliga polisarbetet.

Dan Windt hoppas att en ökad, synlig närvaro av uniformerade poliser blir en mer etablerad del av stadsbilden. 

– Det finns de som kan tycka att det kan kännas otryggt med uniformerade poliser på platser. De tänker att det måste vara kopplat till en kriminell händelse. Men jag vill att vår närvaro ska vara brottsförebyggande och kännas trygg. Att det öppnar en dialog med människor, säger han.  

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00