26 omhändertagna, 500 gram amfetamin och fyra pistoler. Det är bara en del av polisens fynd efter förra veckans kraftsamling mot gängkriminalitet i Göteborg. Foto: Most Photos

Polisen kraftsamlar mot gängen – flera omhändertagna

Hela 26 omhändertagna, 500 gram amfetamin och fyra pistoler. Det är bara en del av polisens fynd efter förra veckans kraftsamling mot gängkriminaliteten i Göteborg.

  • Publicerad 08:04, 1 sep 2020

Så fort vi får några signaler agerar vi direkt.

Kommenderingschef på polisen, Dan Windt. Foto: Pressbild Polisen

Det var under måndagen förra veckan som polisen i Göteborg inledde en så kallad särskild händelse. 

– Det innebär att något har inträffat som gör att vi organiserar oss på ett sätt som vi normalt inte gör, säger polisens kommenderingschef Dan Windt. 

Upptrappade gängkonflikter i Göteborg

I detta fall är inledandet av den särskilda händelsen knuten till upptrappade gängkonflikter i Göteborg. 

Sex mord i Frölunda – fortfarande ingen dömd

– Vi har haft tre stycken skjutningar och en knivhuggning under kort tid. Vi vet utifrån forskning att skjutningarna i gängen avlöser varandra och skapar en hämndspiral som vi vill stoppa, säger Dan Windt. 

Den särskilda insatsen innebär i detta fall, bland annat, att spaningsverksamheten kopplats in som fångar upp rörelser som är av intresse för polisen. En utredningsresurs har även tillsatts för att jobba med att utreda och samordna ärenden mot nyckelpersoner i den kriminella verksamheten.

– Så fort vi får några signaler agerar vi direkt, säger Dan Windt.

Avskräcker kriminella

Men vad som gett särskild effekt är den ökade närvaron av uniformerade poliser på gatorna. 

– Att se poliser i uniform är speciellt brottsförebyggande. De är synliga på tider och platser där det sker mest brott. Att de syns och aldrig lämnar området avskräcker kriminella från att begå brott, säger Dan Windt. 

Insatsen har gett resultat. Under den gångna veckan har polisen omhändertagit 26 personer, beslagtagit 500 gram amfetamin, fyra pistoler och en mindre mängd cannabis. Polisen har startat utredning om fyra grova vapenbrott, tre misstänkta frihetsberövande och fyra narkotikabrott. 

– Beslagen och de omhändertagna är alla kopplade till gängkriminaliteten i Göteborg. Insatsen har fungerat bra, säger Dan Windt. 

"Det får inte bli ett vakuum efter"

Dan Windt tror att insatsen av den särskilda händelsen är över antingen denna eller nästa vecka. Men det betyder inte att strategin för att bekämpa gängkriminaliteten slutar. 

– Det får inte bli ett vakuum efter att den särskilda händelsen är avslutad. Vi måste ta det bästa av vår erfarenhet från detta och implementera det i det dagliga polisarbetet.

Dan Windt hoppas att en ökad, synlig närvaro av uniformerade poliser blir en mer etablerad del av stadsbilden. 

– Det finns de som kan tycka att det kan kännas otryggt med uniformerade poliser på platser. De tänker att det måste vara kopplat till en kriminell händelse. Men jag vill att vår närvaro ska vara brottsförebyggande och kännas trygg. Att det öppnar en dialog med människor, säger han.  

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11