Lövgärdet. Foto: Sina Farhat / Byrd

Polisen om bilbränderna: "En effekt"

Några brinnande bilar stoppar inte engagemanget i Lövgärdet. Tvärtom. Målet att vända området delar både polisen, bostadsbolagen och de ideella krafterna.

  • Publicerad 06:30, 13 feb 2021

Många uttrycker en stor kärlek för sitt område och vill bo här och vara med att forma området.

Sahar Armandi, koordinator på Lyftet. Foto: Privat

Nyligen möttes de boende i Lövgärdet av ridande poliser och en av polisens drönare fångades på bild i området och delades i sociala medier. Samtidigt har det rapporterades om flera bilbränder den senaste tiden.

Det behöver nödvändighetsvis inte bara vara dåliga tecken, menar Fredrik Lennartsson, biträdande, lokalpolisområdeschef Storgöteborg Nordost.

– Lövgärdet är ett område som vi jobbar mycket i och de ridande poliserna är en del av vår ökade närvaro. När vi pressar nätverken får det effekter på olika sätt och vi ser faktiskt att de senaste bränderna är en effekt av att vi tar steget fram i Lövgärdet, säger han.

Hur menar du då?

– Vi jobbar bland annat mycket med narkotikaförsäljningen och har gjort beslag i området. Och det är klart att det inte är populärt bland alla.

Polisen har i samverkan med bostadsbolagen och ideella aktörer jobbat under en längre tid för att vända Lövgärdet.

GöteborgDirekt har tidigare berättat om nätverket Lyftet, där omkring 30 aktörer ingår, som arbetar för att vända platsen tillsammans med de boende.

– Ambitionen är att mitt arbete ska styras av de boendes behov och efterfrågan, jag hittar inte på egna aktiveter utan behöver ha folket bakom mig för att jobba rätt, säger Sahar Armandi, koordinator på Lyftet.

Så ska Lövgärdet lyfta – "fokus på tre områden"

Hon märker av ett stort engagemang bland de närboende.

– Många jag träffar uttrycker en stor kärlek för sitt område och vill bo här och vara med att forma området. Det är upp till oss yrkesverksamma att ta vara på engagemanget. Vi har bland annat anställt ambassadörer, två ungdomar och på sikt kan det bli fler.

De senaste bilbränderna, hur märker du det?

– Jag har dialog med polisen så jag är uppdaterad om läget men det är inget jag känner av i mitt dagliga arbete. Men jag hör av boende att de saknar öppna mötesplatser och behovet av sociala aktiviteter är stort men det är svårt för alla nu i coronatider.

Det finns även det en underliggande frustration i området. Sahar Armandi har träffat personer som uttrycker en känsla av övergivenhet. Det handlar bland annat om att området är eftersatt.

– Den fysiska miljön påverkar tryggheten, som dålig belysning och gropar i marken här och var, säger hon.

Samtidigt är tillfälliga resurser problematisk. Alla är överens om att förändring tar tid men bidrag och satsningar är oftast kortsiktiga.

– Inget är långsiktigt förutom viljan. Vi kan inte planera längre än några månader framåt. Det måste förändras om man på allvar vill rensa polisens lista över utsatta områden.