Polisen om Biskopsgården: Vi är på rätt spår

32 skarpladdade vapen i beslag, utökad kameraövervakning, sju trygghetsvärdar, ett invånarråd och bättre förutsättningar för frigivna. Det är några resultat av medborgarlöftet i Västra Hisingen.

  • Publicerad 14:13, 11 apr 2019

Mahamud Nuur med två döttrar bor i området. Foto: Lina Isaksson

Två hästar framför det stora hyreshuset på Friskväderstorget drar snabbt uppmärksamheten till sig.  Det är två ridande poliser som ansluter till torgmötet där lokalpolisen redan är plats med representanter från blad annat stadsdelen, Kriminalvården, Bostadsbolaget och Räddningstjänsten.

Under ett år har de med gemensamma krafter arbetat för att uppfylla medborgarlöftet om ett tryggare Västra Hisingen med fokus på Biskopsgården

– Jag är ganska övertygad om att vi är något bra på spåren. Vi har en bred samverkan och gör saker tillsammans för att förhindra tillväxt i de kriminella nätverken och erbjuda alternativ till en kriminell livsstil, säger Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschefen, Hisingen.

Under året har bland annat polisnärvaron ökat på framförallt Friskväderstorget och Länstorget. Skarpa vapen och narkotika har beslagtagits. Kameraövervakningen har också utökats i området.  

Invånarnas delaktighet

Men det handlar även om insatser för att stärka invånarnas delaktighet i områdets utveckling. Bostadsbolaget har sju trygghetsvärdar kvällar och helger och sedan i maj förra året finns det ett invånarråd för boende i Biskopsgården.

– På så sätt får vi reda på vad som engagerar eller bekymrar just nu. Alltifrån att tvättstugorna inte fungerar för att de inte är dimensionerade för stora barnfamiljer till att polisen är på fel plats, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör.   

Han poängterar även vikten av aktiviteter och sysselsättning för sommarlovslediga ungdomar.

– Vi försöker sysselsätta alla i årskurs 9 med sommarjobb. Det gäller för oss att vara där och visa allt som kan leda till någonting bra.  

Lovisa Nygren , frivårdsvårdschef, Kriminalvården. Foto: Lina Isaksson

Bättre förutsättningar för frigivna

En nyhet är också att Biskopsgården blir först i Göteborg med en särskild satsning på frigivna. Det handlar om att frivården tillsammans med socialtjänsten tidigt lägger upp en samordnad plan för den som ska friges från fängelse.

– Vi arbetar med arbetsförmedlingen, försäkringskassan, sjukvården och föreningar. På sätt ska den som friges från anstalt få bättre förutsättningar att inte återfalla i brott, säger Lovisa Nygren , frivårdsvårdschef, Kriminalvården.

Ökat förtroende

Mahamud Nuur är med två döttrar på Friskväderstorget. Han uppskattar polisnärvaron och en dag som denna när ”alla” är där känner han att platsen inte är helt bortglömd.

– Men vi föräldrar måste också ta ansvar för barnen. Det är viktigt att föräldrar vet var sina barn är och gör, säger han.

– Är det din polisbil? undrar en av döttrarna.

– Nej, inte just den bilen, svarar Jörgen Thorén.

Han berättar även att förtroendet för polisen har ökat och att det märks.

– Det handlar om att ha en synlig polis som utreder brotten. När folk ser att personer hamnar i finkan för brott som de har begått, då finns det en ökad benägenhet att berätta vad man faktiskt vet. Tystnadskulturen finns fortfarande men vi ser en skillnad nu, att man vågar prata på ett annat sätt.

Så har medborgarlöftet uppfyllts i Västra Hisingen - mars 2018 - mars 2019

Hög polisär närvaro - 3,8 patrulleringar per dygn.

Utökad kameraövervakning på Friskväderstorget

23 skarpa vapen, 5 elpistoler och ett 30-tal burkar med tårgas/pepparsåray har beslagtagits.

259 narkotikabrott har rapporterats.

11 000 narkotikaklassade tabletter, cirka 10 kilo cannabis och drygt 1,5 kilo amfetamin har beslagtagits

Ett 30-tal personer kopplade till grov kriminalitet har frihetsberövats.

Bostadsbolaget har 7 trygghetsvärdar på kvällar och helger fram till klockan 23.

Ett invånarråd med boende i Biskopsgården.

En ny heltidstjänst som förstärker samverkan mellan skola. skocialtjänst, polis och fritidsverksamhet (SSPF)

Blåljusutbildning för alla barn i årskurs 8 i Biskopsgården

Tätare samarbetet mellan Västra Hisingen, polisen och Kriminalvården för att få personer att lämna en kriminell livsstil.

Källa: Polisen/Göteborg stad

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11