Polisen om nya ungdomstrenden

Mopedbilen trendar bland ungdomar i Göteborg vilket bidrar till fler LGF-fordon i trafiken. Hur ser ni som områdespolis på att mopedbilarna blir allt vanligare?

  • Publicerad 10:50, 8 jun 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Vi har inte fått in några indikationer på att det skulle vara ett problem eller att folk uppfattar dem som ett störnings moment, då är det vanligare att folk hör av sig angående vanliga mopeder, säger Linda Bergvall, kommunpolis i lokalpolisområde syd.

Bör man visa extra hänsyn i trafiken som mopedbilsförare då det är ett långsamtgående fordon?

– De har lika mycket rätt att vara i trafiken som alla andra, så att visar respekt och samarbeta i trafiken gäller dem lika mycket som vanliga bilister, säger Linda Bergvall.

Vilka restriktioner gäller för en mopedbil?

– De får inte köra på motorväg eller motortrafikled, de måste vara utrustade med en LGF skylt. Man får inte heller köra på cykelbana, det är dock inget problem vi har sett och jag tror att det är ganska självklart för de flesta då fordonet liknar en bil mer än en moped.

Är man säkrare i en mopedbil än på en moped?

– Jag vet ju inte hur det är med krockzoner i de här fordonen men du sitter ju bakom plåt till skillnad från en moped så på det sättet är du mer skyddad.

Har ni sett några problem med att de blir vanligare i trafiken?

– Vi tar emot många tips från allmänheten men mopedbilen sticker inte ut på något sätt. Det är ju egentligen inte konstigare än att du hamnar bakom en traktor, avslutar Linda Bergvall.

Trafik. Linda Bergvall, kommunpolis lokalpolisområde syd, ser inte mopedbilen som ett problem i trafiken. Foto: Gabriel Tjulander

Vi är GBG

    Vi är GBG