Lokal närvaro. Enligt Dan Windt, chef för lokalpolisområde Syd, har polisen arbetat aktivt i Tynnered alla kvällar under det senaste året. Foto: Polisen

Polisen om positiva trenden i Tynnered

Fler kriminella i fängelse, upprustad utemiljö och trygghetssatsningar från fastighetsbolagen. Det är några faktorer bakom att Tynnered inte längre klassas som särskilt utsatt, menar Dan Windt, chef för lokalpolisområde Syd.

  • Publicerad 05:30, 21 okt 2021

Det har aldrig varit så många gängkriminella som flaggat för att vilja hoppa av. Istället för en om året har vi tio i år.

Tynnered finns inte längre med på polisens lista över särskilt utsatta områden.

Nu klassas stadsdelen istället som ett riskområde, den näst allvarligaste kategorin.

Rektorn: "Vi får inte slappna av nu"

Enligt Dan Windt, chef för lokalpolisområde Syd, är det ett långsiktigt och närvarande arbete i området som ligger bakom den positiva utvecklingen.

– I första hand handlar det om att komma åt den öppna kriminaliteten och narkotikaförsäljningen, men vi har också arbetar med spaning, underrättelseverksamhet och utredningar för att sätta de värsta kriminella i fängelse.

Parallellt gör Göteborgs stad stora satsningar i området, bland annat med att utveckla det nya Opaltorget. Samtidigt satsar de kommunala fastighetsbolagen nu på ännu fler trygghetsvärdar.

– Situationen är fortfarande allvarlig, men detta visar att vi är på rätt väg, säger Dan Windt.

Här är polisens lista över utsatta områden i Göteborg

Fler vill hoppa av

Han ser också en tydlig tendens av att allt fler vill lämna kriminella nätverk, varpå staden nu uppdaterar sin avhopparverksamhet.

– Det har aldrig varit så många gängkriminella som flaggat för att vilja hoppa av. Istället för en om året har vi tio i år.

För att den positiva utvecklingen i Tynnered ska fortsätta menar han att fler människor behöver komma ut och synas på gatorna, något han hoppas att den upprustade utemiljön ska bidra till.

– Det bor 10 000 människor i Tynnered. 9 850 är inte kriminella, det är de här 150 som är problemet. Därför behöver resten komma ut på torgen och i parkerna för att få bort det dåliga.

Storsatsning ska få Tynnered bort från svartalistan

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21