Lokal närvaro. Enligt Dan Windt, chef för lokalpolisområde Syd, har polisen arbetat aktivt i Tynnered alla kvällar under det senaste året. Foto: Polisen

Polisen om positiva trenden i Tynnered

Fler kriminella i fängelse, upprustad utemiljö och trygghetssatsningar från fastighetsbolagen. Det är några faktorer bakom att Tynnered inte längre klassas som särskilt utsatt, menar Dan Windt, chef för lokalpolisområde Syd.

  • Publicerad 05:30, 21 okt 2021

Det har aldrig varit så många gängkriminella som flaggat för att vilja hoppa av. Istället för en om året har vi tio i år.

Tynnered finns inte längre med på polisens lista över särskilt utsatta områden.

Nu klassas stadsdelen istället som ett riskområde, den näst allvarligaste kategorin.

Rektorn: "Vi får inte slappna av nu"

Enligt Dan Windt, chef för lokalpolisområde Syd, är det ett långsiktigt och närvarande arbete i området som ligger bakom den positiva utvecklingen.

– I första hand handlar det om att komma åt den öppna kriminaliteten och narkotikaförsäljningen, men vi har också arbetar med spaning, underrättelseverksamhet och utredningar för att sätta de värsta kriminella i fängelse.

Parallellt gör Göteborgs stad stora satsningar i området, bland annat med att utveckla det nya Opaltorget. Samtidigt satsar de kommunala fastighetsbolagen nu på ännu fler trygghetsvärdar.

– Situationen är fortfarande allvarlig, men detta visar att vi är på rätt väg, säger Dan Windt.

Här är polisens lista över utsatta områden i Göteborg

Fler vill hoppa av

Han ser också en tydlig tendens av att allt fler vill lämna kriminella nätverk, varpå staden nu uppdaterar sin avhopparverksamhet.

– Det har aldrig varit så många gängkriminella som flaggat för att vilja hoppa av. Istället för en om året har vi tio i år.

För att den positiva utvecklingen i Tynnered ska fortsätta menar han att fler människor behöver komma ut och synas på gatorna, något han hoppas att den upprustade utemiljön ska bidra till.

– Det bor 10 000 människor i Tynnered. 9 850 är inte kriminella, det är de här 150 som är problemet. Därför behöver resten komma ut på torgen och i parkerna för att få bort det dåliga.

Storsatsning ska få Tynnered bort från svartalistan

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20