Foto: Privat

Polisen om street fights: "Strömmas på sociala medier"

Sedan några månader tillbaka har polisen haft kännedom om att det pågår organiserade slagsmål inne i parkeringshuset på Lindholmen. "Det är en ljusskygg verksamhet" säger Per Hellström, biträdande lokalpolisområdeschef.

  • Publicerad 10:19, 8 maj 2021

I veckan kunde GöteborgDirekt rapportera om att ett parkeringshus på Lindholmen tvingades stänga på grund av organiserade slagsmål.

Parkeringshus avstängt efter organiserade slagsmål

Slagsmålen har arrangerats i förhand och lockat en publik till garaget. Vissa av dem strömmas live på sociala medier och filmer från gatuslagsmålen kan även läggas ut i efterhand, berättar Per Hellström, biträdande lokalpolisområdeschef på Hisingen.

– Jag har sett några filmer som lagts ut på nätet och på någon av dem ser det ut som att det är filmat i RE-garaget. Vi har haft en god samverkan med fastighetsägaren Älvstranden Utveckling som nu valt att stänga garaget, berättar han.

Polisen fick in tips om slagsmålen i RE-garaget för några månader sedan. Men då underrättelserna kommit in i efterhand har polisen inte kunnat göra någon insats mot arrangemangen.

– VI försöker jobba förebyggande men det ligger i sakens natur att arrangörerna har en mer ljusskygg tillvaro och försöker gå ut med plats och tid så sent som möjligt. De vill ju undvika att få besök av polisen, säger Per Hellström.

I höstas rapporterade TV4 om illegala "street-fighting-matcher" i öde fabrikslokaler norr om Göteborg. Arrangemangen lockade hundratals besökare.

– Men enligt de tips vi fått in om slagsmål i RE-garaget har det inte varit lika stora evenemang, säger Per Hellström.

Vad är det för typ av personer som är inblandade i det här?

– Vissa av de som slåss gör det nog för uppmärksamheten då det vanligtvis läggs upp på sociala medier. Andra ser nog någon form av ekonomisk vinning i det.

Hur arbetar ni mot den här typen av brottslig verksamhet?

– Vår underrättelseenhet har koll på fenomenet och ger hos på lokalpolisområdet information. Men vi är naturligtvis beroende av tips från allmänhet, säger Per Hellström.

Vi är GBG