Självkritisk. Polisen har konstaterat flera brister i i utredningarna om relationsvåldet som slutade i mord. Foto: Direktpress

Polisen självkritisk efter kvinnomord

I september 2018 mördades en 33-årig kvinna i Göteborg av sin pojkvän. Hon hade då under en längre tid utsatts för misshandel av samma man. Nu konstaterar polisen flera brister i utredningarna om relationsvåldet som föranledde mordet.

  • Publicerad 11:41, 23 sep 2021

Mordet på den 33-åriga kvinnan som misshandlades under en längre tid av sin pojkvän fick stor uppmärksamhet i media.

Nu konstaterar polisen att utredningar om relationsvåldet, som ledde fram till mordet, kantades av en rad brister. Det visar handlingar som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Anmälningar blev liggande

Bristerna handlar bland annat om en anmälan om grov fridskränkning som blev liggande i så kallad sommarbalans.

"Kvinnan mördades innan brottsutredningen hann komma i gång", skriver polisens tillsynsenhet i en rapport.

Bakgrunden till att bristerna har uppmärksammats är att Socialstyrelsen startade en utredning i fallet, med följden att polisen i fjol inledde en egen tillsyn.

Det polisen främst har granskat är arbetet när det gäller de anmälningar om misshandel och om grov fridskränkning som gjordes kort före kvinnans död.

Den senare anmälan lottades snabbt till en åklagare, men blev sedan alltså liggande orörd i en utredningsgrupp hos polisen. Misshandelsanmälan rörde en händelse på en buss, då kvinnan skallades svårt av mannen inför medpassagerare.

En övervakningsfilm från bussbolaget beställdes, men från fel datum. När felet upptäcktes var det för sent att ta hem filmen från misshandelstillfället. Gärningsmannen blev aldrig identifierad.

Kvinnan ville själv inte anmäla mannen, vilket enligt rapportens författare inte är ovanligt när det gäller relationsvåld. Men i ett sådant läge är det viktigt att försöka styrka brott genom övrig bevisning, betonar de.

Förhörde inte alla vittnen

I de granskade förundersökningarna fanns flera tänkbara åtgärder – som exempelvis förhör med ytterligare vittnen – som inte vidtogs.

"Att genomföra alla åtgärder som anges i denna tillsynsrapport var förmodligen inte möjligt eller rimligt" konstaterar samtidigt tillsynsenheten, som betonar att det handlar om en framtagen metodik som bör tillämpas framöver.

33-åringens mördare dömdes den 19 juni 2019 till 18 års fängelse och utvisning.

Locket på efter helgens mord: "Vi behöver arbetsro"