Brister hos moppebuden. Polisen har kontrollerat matleveranser som görs med moped. Foto: Mahmut Degirmi

Polisen slår ned på populära matbuden

Inga körkort. Avsaknad av registreringsskyltar. Mopeder som är skrotade på pappret. 18 av 20 mopedbud som levererar mat i Göteborg kör olagligt.

  • Publicerad 05:30, 19 okt 2020

Bara två av förarna klarade sig utan anmärkningar. När trafikpolisen i väst genomförde kontroller av matbudsleveranser, som framförs på moped i centrala Göteborg, blev det ett dystert resultat.

Allvarliga brister upptäcktes i 18 av 20 fall.   

– Det rör sig oftast om olovlig körning. Förarna saknar giltig körkortsbehörighet för att framföra fordonen de använder sig av, säger Martin Persson, vid trafikpolisen i väst.

Skrotade moppar

Polisen hittade också klass 1-mopeder utan registreringsskyltar och fordon som visade sig vara avregistrerade, alltså skrotade enligt vägtrafikregistret.

– När vi har pratat med förarna säger de att arbetsgivaren har sagt att det är okej att köra utan förarbehörighet, säger Martin Petersson.

Polisen vill inte uppge vilka företag mopedbuden arbetade för, men nämner att det handlar om två stora aktörer i Göteborg.

Foodora nekar

Johanna Lindskog Lindell, nordisk PR- och kommunikationschef för foodora, tror inte att företagets bud är inblandade.

– Det har inte kommit till vår kännedom att detta rör foodoras anställda, då vi har väldigt få mopedbud i området, utan mestadels levererar via bilar och cyklar, skriver hon i ett mejl. 

Hon påpekar att foodora genomför en rad kontroller för att säkerställa tryggheten hos såväl förare som andra trafikanter. Bland annat begär onlineföretaget in dokument, som registreringsnummer och försäkringspapper, av sina mopedbud.

– Vi anställer inte människor som bryter mot exempelvis trafikregler, saknar arbetstillstånd eller förarbevis. Vi har självklart som krav att alla våra anställda ska följa de lagar som råder, säger

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40