ÖKAR. Under 2020 är prognosen att antalet anställda i regionen ökar med cirka 210 medarbetare – från dagens 4 960 till cirka 5 170. Foto: Carina Andreasson

Polisen – snart fler än någonsin

För första gången någonsin väntas polisen i region Väst bli över 5 000 anställda i år, och fler ska de bli. Samtidigt står hundratals platser tomma på polisutbildningen.

  • Publicerad 08:00, 14 jan 2020

Nu är rekryteringsprocesser mer effektiv. I stället för att det tar 30 veckor för att få svar på sin ansökan ska man nu få svar på 30 dagar.

Under 2019 blev polisen i område Väst 260 medarbetare fler – från dagens 4 960 till cirka 5 170.  I Göteborg handlar det om en nettoökning på 41 poliser och 24 civilanställda, polisaspiranter inte medräknade.

– Det är en rejäl och efterlängtad tillökning av både poliser och civilanställda. Polisen behöver bli fler. Bara i region Väst hade vi 260 häktade nu på morgonen. Ska vi klara vårt uppdrag måste vi bli fler, säger regionpolischef Klas Johansson. 

Hur kommer man märka av att ni är fler?

– Jag skulle säga att man kommer att märka av det här på så vis att vi blir bättre rent kvalitativt. Att vi kan klara upp fler brott så målsäganden får upprättelse och att vi skapar trygghet. Synlighet på gator och torg är en ingrediens i det. Men det kan också handla om att bli bättre på att klara brottslighet som är kopplad till internet.

Samtidigt ser polisen hur färre lämnar myndigheten och att fler poliser väljer att komma tillbaka.

Målet är 10 000 fler anställda inom polisen i Sverige 2024. För att klara det måste polisyrkets status höjas med satsning på löner och bättre villkor, det menar Polisförbundet. Bara 651 har antagits till vårens polisutbildning med 1 020 platser i landet.

”Att så få klarat antagningen till polisutbildningen är djupt oroande med tanke på den polisbrist vi har”, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande i ett uttalande.

Sedan årsskiftet har myndigheten gjort om ansökningsreglerna för att locka fler till polisutbildningen.

– Nu kan man söka till polisutbildningen under hela året. Rekryteringsprocesser är mer effektiv. I stället för att det tar 30 veckor för att få svar på sin ansökan ska man nu få svar på 30 dagar. Det är en sak som kommer göra att vi har bättre förutsättningar i konkurrens med andra arbetsgivare, säger Klas Johansson. 

Ändå är det många som väljer bort polisyrket på grund av exempelvis låga löner. Hur kan ni göra jobbet mer attraktivt?

– Det är givet att vi behöver bli en mer attraktiv arbetsgivare. Där är en bra lönesättning verkligen något som kan göra oss mer konkurrenskraftiga. Men också möjlighet till vidareutbildning och att man kan byta jobb internt under sin yrkeskarriär. Polisyrket är verkligen ett jobb att satsa på, säger Klas Johansson. 

Under 2020 är prognosen att antalet polisanställda i regionen ökar med cirka 210 medarbetare. Hur många av dem som hamnar i Göteborg är inte bestämt än.

Ny lag: Sabotage mot blåljuspersonal kan ge livstid

Fakta om nya antagningsregler till polisutbildningen

Från och med  januari 2020 är det möjligt att söka till polisutbildningen under hela året.

För att minska skillnaden mellan antalet sökande och de som faktiskt dyker upp till prövningen har möjligheten införts att söka till polisutbildningen när som helst under året.

Tiden mellan ansökan och besked kortas också till cirka 30 dagar mot tidigare 30 veckor.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11