Stängt. Kvibergs marknads inomhusverksamhet stängde i mars 2020. Foto: Paul Wallén / Mostphots

Polisen stängde ner marknad – hundratals samlades

I söndags samlades ett hundratals människor vid Kvibergs marknad. Polis larmades dit och upplöste folksamlingen som hade bildats.

  • Publicerad 18:30, 28 apr 2021

Kvibergs marknad har varit stängd sedan slutet av mars förra året.

Men sedan dess har ett antal handlare ställt upp sina marknadsstånd utomhus i anslutning till marknaden under helgerna.

Vid 11-tiden i söndags larmades polisen till Kviberg då uppemot 300 personer samlats på platsen för att handla varor.

Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst, berättar att patrullerna på plats upptäckte att ingen sökt tillstånd för verksamheten.

– Det fanns inte något tillstånd för att anordna en offentlig tillställning och eftersom det vistades långt fler än åtta personer på platsen, runt 250 personer, så tog den regionala insatsledaren beslutet om att folksamlingen skulle upplösas, säger Stefan Gustafsson.

Hörsammade folksamlingen polisens bud?

– Ja det gjorde dem. Från händelserapporten kan jag se att larmet kom in strax efter klockan 11 och marknaden avslutades 13.46. De som var kvar ur allmänheten lämnade i samband med det och näringsidkare hade under tiden plockat ihop sin verksamhet.

Polisen skrev en anmälan om brott enligt ordningslagen efter händelsen.

– Vi har generellt en beredskap för att sådant här kan inträffa och vi är beredda att agera och skingra folksamlingar om det behövs. Det är ett kärvt läge ur smittsynpunkt så det är inte en bra idé att samlas på det här sättet, säger Stefan Gustafsson.