Möten. Polisen tar nu initiativ till kontinuerliga möten med klubbledningarna. Foto: Robin Christensen/Kristian Risenfors

Polisen till klubbarna: Det här duger inte

Efter raketskandalen på matchen mellan IFK Göteborg och Gais kallade biträdande polisområdeschefen Anders Börjesson klubbarna till möte. – Detta måste diskuteras på högsta nivå, säger han.

  • Publicerad 15:59, 7 mar 2019

Matchen mellan IFK Göteborg och Gais 26 februari gjorde inte bra reklam för fotbollen. Matchen avbröts efter att supportrar till IFK Göteborg skjutit in hundratals raketer på planen. Den 1 mars beslutade Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd att Gais tilldelas segern med 3-0.

Efter skandalmatchen: Gais tilldöms seger

Efter matchen kallade Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg, klubbarnas ledning till möte för att diskutera matchen och vägen framåt.

– Det var på mitt initiativ. Detta måste diskuteras på högsta nivå och det var oerhört glädjande att vi kunde ha det här mötet. Jag känner att vi behöver ha ett sådant här forum återkommande där den här typen av frågor diskuteras, säger Anders Börjesson.

Han beskriver en omfattning av pyroteknik som de aldrig tidigare sett i svensk fotboll.

– Risken för att människor skulle skadas allvarligt var uppenbar och det handlar om ett stort antal brott som begåtts inne på arenan. Det kan polisen aldrig acceptera.

Vad säger klubbarna om situationen?

– Klubbarna själva är oerhört bekymrade och väldigt angelägna om att det upphör. Jag har förståelse för att de gör så gott de kan, men det duger inte. Det är inte tillräckligt bra. Det är inte meningen att leta syndabockar och skylla på varandra. Men efter det som hände på Bravida kan vi konstatera att mer måste göras, säger Anders Börjesson.

På mötet diskuterades bland annat åtgärder för att förhindra att pyroteknik tas in på arenorna och att personer kan maskera sig för att undkomma lagföring. Anders Börjesson betonar att det primärt är klubbarna som bär ansvaret på arenorna.

– Arrangören är ansvarig för säkerheten på matchen. Vi ska självklart hjälpa till, men uppdraget är deras. Vi ska ha en bra dialog om hur vi kan hjälpa till. Vid vi kan göra utanför arenan innan och efter match och vad som kan göras inne på arenan.

Vad har du att säga till dem som tycker att polisen inte ska behöva lägga sina resurser på fotbollsmatcher?

– Jag håller med om det. Det är klubbarna som måste kliva fram och arbeta med säkerheten på sina arrangemang. Det är nödvändigt av jättemånga orsaker. En anledning är att vi kan lägga så mycket resurser på fotbollsmatcher. Som många känner till har vi en tuff lägesbild i Göteborg, vi måste använda resurserna till andra saker, säger Anders Börjesson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG