Känner sympati. "Jag förstår att folk vill ha fler poliser, men frågan är om det skulle hjälpa", säger kommunpolis Niklas Svensson. Foto: Josefin Glada

Polisen: Tynnered har stått i fokus länge

Ingen plats i västra Göteborg får så mycket polisiärt fokus som Tynnered. Det hävdar områdets kommunpolis när röster nu efterfrågar fler uniformer på gatorna i området.

  • Publicerad 08:15, 5 nov 2016

Tynnered ingår i polisområde syd, där Niklas Svensson är så kallad kommunpolis.

– Tynnered har varit vår högsta prioritet. Mellan tummen och pekfingret lägger vi 75 procent av vår riktade tid där, säger han.

Niklas Svensson beskriver kvarter där många kriminella bott och styrt, och där öppen narkotikahandel ägt rum. Men arbetet de lagt ner ska också ha gett resultat, bland annat i "väldigt mycket" beslag.

LÄS MER: Föräldrar i skräck efter dubbelmordet

– Vi har en rätt bra bild av vad som försiggår genom vår underrättelseverksamhet, och vi har tagit otroligt mycket narkotika och vapen, säger han.

I år har polisen gjort sammanlagt 644 utryckningar till Tynneredsområdena Skattegården, Ängås, Grevegården och Kannebäck (dit Opaltorget hör). "Utryckning" innebär här att någon larmat polisen och de i sin tur skickar en patrull. För samma period förra året är siffran 718.

Slår man samman siffrorna för Önnered, Bratthammar, Guldringen och Näset, i samma stadsdel, landar man på drygt hälften så många utryckningar (se faktaruta).

Trots hög polisiär närvaro tycks många känna sig bortglömda, eller som Johan ständigt oroliga, i sina Tynneredskvarter. Andra är övertygade om att tryggheten skulle öka om det fanns en polisstation i området. Den som fanns i Frölunda lades ner för cirka sex år sedan.

En station innebär dock inte fler poliser på gatan, säger kommunpolis Niklas Svensson.

– Stationen är bara en plats där vi byter om. Vi är inte som räddningstjänsten, som ligger i beredskap på stationen. Våra poliser ska ändå vara ute hela tiden, säger han.

I början av året presenterade polisen en rapport där 53 utsatta områden i hela Sverige pekades ut. Tynnered finns med på listan, men inte som ett av dem 15 som anses särskilt utsatta. Sex andra göteborgsområden finns med.

– Med facit i hand borde det kanske vara ett av dem. Då prioriteras resurser dit på ett helt annat sätt säger Niklas Svensson, och tillägger att händelser som måndagens tragiska dubbelmord naturligtvis är oerhört resurskrävande.

– Men att i förlängningen få bort kriminaliteten, det är inget som sker över en natt eller som vi poliser ensamma kan lösa. För det krävs många gemensamma insatser.

LÄS MER: Tynneredsskolan i sorg efter nattens dubbelmord

LÄS MER: Sorg och rädsla dagen efter skotten

Så många gånger har polisen kallats till Tynnered

Antal utryckningar 2015/2016

Skattegården: 114/112

Ängås: 218/148

Grevegården: 182/208

Kannebäck: 204/176

Önnered: 94/81

Bratthammar: 58/48

Guldringen: 74/78

Näset: 131/119

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57