Polisen: Undvik Järntorget

Rörelsen Extinction Rebellion planerar att stoppa all trafik på Olof Palmes Plats klockan 16.30 under måndagen. Förra aktionen ledde till trafikkaos när demonstranterna vägrade att flytta på sig. – Vi har intentioner att sitta kvar också i dag, säger demonstranten Hugo Norell.

  • Publicerad 12:00, 11 jun 2019

Demonstranterna får sitta i 10 minuter. Därefter gör de sig skyldiga till ohörsamhet från ordningsmakten och blir bortburna av polis. Foto: Jonathan Pye

Rörelsen Extinction Rebellion har tidigare utfört så kallade sittaktioner i Göteborg, där demonstranter sätter sig på vägen för att förhindra trafiken. Förra aktionen pågick i nästan en timme och orsakade stor trafikstockning i rusningstimmen. Syftet är att uppmärksamma klimatfrågan.

– Trafikkön fylls på snabbt. Säger man att trafiken inte påverkas då ljuger man, säger Fredrik Dahlgren, ansvarig för dialogpolisen i Region Väst.

Fredrik Dahlgren var med som polis under Extinction Rebellion förra sittaktion.

– De får godkänt att sitta i 10 minuter. Vi informerade dem att om de sitter längre än så gör de sig skyldiga till ohörsamhet från ordningsmakten.

Senast valde 25 demonstranter att sitta kvar efter den tillåtna tiden. Då fick polisen ingripa och lyfta bort dem från vägen.

– Det är ingen stress att flytta dem. Det ska ske på ett humant sätt. Det är inte en våldsam organisation, säger Fredrik Dahlgren.

Demonstranten Hugo Norell berättar att det är varje demonstrants enskilda beslut om de vill sitta kvar eller inte, men att många har intentionen att sitta kvar. Det är ingen slump att sittaktionen infaller samtidigt som kommunfullmäktigemötet i Göteborg.

– Vi vill visa att människor är villiga att gå så långt att betala böter och ställa till med besvär för att få myndigheterna att lyssna. Vi tycker inte detta är ett brott, vi försöker förhindra brottet kommunen gör när de inte bryr sig om kommande generationer.

Fredrik Dahlgren är förberedd på att demonstranterna än en gång kommer att sitta kvar utöver den tid de tillåts.

– Vi har förberett en polisinsats. När man lever i en demokrati får man ha tålamod som bilist när demonstrationer sker. Jag vill tipsa alla om att planera sin körning under eftermiddagen om de vill undvika trafikstockningen.

Vilka är Extinction Rebellion?

Extinction Rebellion är en internationell rörelse som använder sig av en icke-våldsam civil olydnad för att uppmärksamma klimatfrågan. Rörelsen föddes i London under oktober 2018 där första aktionen hölls. Sedan dess har rörelsen spridit sig till ett dussintals länder.