Polisen uppmanar samtliga resenärer att alltid ha med sig giltiga resehandlingar – även vid resor till de nordiska länderna och till länder som ingår i Schengensamarbetet. Foto: Mostphotos

Polisen utökar gränskontrollerna

Polisen utökar de inre gränskontrollerna på bland annat Landvetter flygplats. – Så långt har den inre gränskontrollen på Landvetter lett till att ett 15-tal personer har hämtats in för fördjupade kontroller och att ett 5-tal personer har nekats inresa i landet, säger gränspolisen.

  • Publicerad 15:27, 11 jul 2018

Polismyndigheten har beslutat att utöka gränskontrollerna vid flygplatser och hamnar. Bakgrunden är en förändrat hotbild och syftet är bland annat att upptäcka grova brottslingar och potentiella terrorister.

– Ett av skälen till att vi väljer att utöka gränskontrollerna är informationsinhämtning, förklarar Mikael Holmgren, t f chef på gränspolisen i region Väst i ett pressmeddelande. Vi behöver lära oss mer om strömningarna som finns i Europa – vilka som reser till och från Sverige och hur de reser. Vi vill också upptäcka personer som sysslar med gränsöverskridande brottslighet, som människohandel.

De utökade inre gränskontrollerna gäller mellan den 2 juli och 11 november. Omfattningen varierar beroende på den dagsaktuella situationen.

– Så långt har den inre gränskontrollen på Landvetter lett till att ett 15-tal personer har hämtats in för fördjupade kontroller och att ett 5-tal personer har nekats inresa i landet, säger Mikael Holmgren.

Med inre gränskontroller menas gränser som går mot länder som ingår i Schengensamarbetet där människor normalt kan röra sig fritt.

– Ambitionen är att gränskontrollerna i minsta möjliga mån ska inverka på den fria rörligheten inom Schengen och att allmänheten ska påverkas så lite som möjligt, säger Mikael Holmgren.

Fakta

Giltiga resehandlingar för svenska medborgare
Pass
Nationellt id-kort
Giltigt körkort utfärdat i ett nordiskt land räcker vid resor inom Norden. Observera att det är resenären som har ansvaret för att kunna styrka sitt medborgarskap.

Giltiga resehandlingar för övriga medborgare
För nordiska medborgare räcker det med ett giltigt körkort eller nationellt id-kort utfärdat i ett nordiskt land vid resor inom Norden. Observera att det är resenären som har ansvaret för att kunna styrka sitt medborgarskap.
För medborgare från övriga EU/EES-länder gäller giltigt pass eller nationellt id-kort.
För personer med uppehållstillstånd eller visum i Schengen krävs att man, förutom dessa dokument, kan uppvisa giltigt pass.
För medborgare från övriga länder gäller giltigt pass. Passet får inte vara äldre än 10 år och ska vara giltigt minst 3 månader efter hemresan. Visum kan krävas. Kontrollera vad som gäller för inresa till Sverige från olika länder hos Regeringskansliet eller Migrationsverket.

Ej giltiga resehandlingar
Id-kort utfärdade av Skatteverket gäller inte som resehandling mer än i Sverige. 
Olika typer av bankkort är inte giltiga resehandlingar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG