GROMNING. Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå övergrepp. Foto: Sander van der Werf
Polisen: Våga prata med barnen om övergrepp
Risken för barn att utsättas för sexuella övergrepp på nätet har ökat under coronapandemin när barn och unga tillbringar mer tid online. "Fler vuxna måste våga ställa frågor till sina barn", säger Birgitta Dellenhed, på polisen.
- Nyheter
- Publicerad 12:30, 21 maj 2020
När fritidsaktiviteterna är stoppade och de fysiska kontakterna begränsas tillbringar barn och unga mer tid på nätet. Men det finns risker.
– Nätet är en naturlig mötesplats. Men förövare är tyvärr experter på att söka efter offer där, till exempel i sociala medier, men också via chattfunktioner i appar och spel, säger Birgitta Dellenhed, chef för regionalt it-brottscentrum vid polisen i region Väst, i ett pressmeddelande.
Andreas skyddar barnen på nätet
En stor del av alla nätrelaterade övergrepp anmäls inte.
– Övergrepp på barn via nätet är tyvärr ett tabubelagt ämne som är svårt att tala om. Fler vuxna måste våga ställa frågor till sina barn om vilka kontakter de har på nätet, säger Birgitta Dellenhed.
Hon förtydligar att det är viktigt att vuxna inte skuldbelägger den som är utsatt.
– De unga brottsoffren känner ofta skam och skuld för att ha gått på en lögn. Vi måste hjälpas åt och rusta våra barn och visa att de inte gjort något fel, säger Birgitta Dellenhed.
Än så länge har polisen i region Väst inte kunnat se någon ökning av anmälningar under coronapandemin. Enligt Birgitta Dellenhed är det trots det viktigt att arbeta mer förebyggande.
– Det bästa är ju om brotten aldrig inträffar. Vi behöver därför höja kunskapsnivån i vuxenvärlden. Genom en större medvetenhet kan vi alla hjälpas åt. Det främsta rådet till unga är: Stäng av och prata med en vuxen direkt om någon ber om bilder på dig naken eller om du blir utpressad eller hotad.