GROMNING. Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå övergrepp. Foto: Sander van der Werf

Polisen: Våga prata med barnen om övergrepp

Risken för barn att utsättas för sexuella övergrepp på nätet har ökat under coronapandemin när barn och unga tillbringar mer tid online. "Fler vuxna måste våga ställa frågor till sina barn", säger Birgitta Dellenhed, på polisen.

  • Publicerad 12:30, 21 maj 2020

När fritidsaktiviteterna är stoppade och de fysiska kontakterna begränsas tillbringar barn och unga mer tid på nätet. Men det finns risker.

– Nätet är en naturlig mötesplats. Men förövare är tyvärr experter på att söka efter offer där, till exempel i sociala medier, men också via chattfunktioner i appar och spel, säger Birgitta Dellenhed, chef för regionalt it-brottscentrum vid polisen i region Väst, i ett pressmeddelande.

Andreas skyddar barnen på nätet

En stor del av alla nätrelaterade övergrepp anmäls inte.

– Övergrepp på barn via nätet är tyvärr ett tabubelagt ämne som är svårt att tala om. Fler vuxna måste våga ställa frågor till sina barn om vilka kontakter de har på nätet, säger Birgitta Dellenhed.

Hon förtydligar att det är viktigt att vuxna inte skuldbelägger den som är utsatt.

– De unga brottsoffren känner ofta skam och skuld för att ha gått på en lögn. Vi måste hjälpas åt och rusta våra barn och visa att de inte gjort något fel, säger Birgitta Dellenhed.

Än så länge har polisen i region Väst inte kunnat se någon ökning av anmälningar under coronapandemin. Enligt Birgitta Dellenhed är det trots det viktigt att arbeta mer förebyggande.

– Det bästa är ju om brotten aldrig inträffar. Vi behöver därför höja kunskapsnivån i vuxenvärlden. Genom en större medvetenhet kan vi alla hjälpas åt. Det främsta rådet till unga är: Stäng av och prata med en vuxen direkt om någon ber om bilder på dig naken eller om du blir utpressad eller hotad.


 

Nättips till föräldrar om gromning

Ta reda på vilka sajter barnet använder och besök dem själv.

Fråga inte bara hur barnet har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på internet.

Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Dessa vuxna är bra på att luras, och verka unga och schysta. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.

Uppmana barnet att vara försiktigt med att lämna ut privat information eller skicka bilder till någon han eller hon inte har träffat. Man bör inte heller prata i webbkameran med okända personer om inte de visar sig själva.

Be barnet berätta för dig om: en person de har kontakt med på nätet säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, om personen börjar prata om sex eller vill träffas.

Det är viktigt att du polisanmäler så snart som möjligt även om du är osäker på om det som hänt är ett brott. Och gör det snabbt – då är det lättare för polisen att utreda.

Spara information som chattar och meddelanden på datorn eller skriv ut och spara på papper. Det kan bli viktiga bevis.

Anmäl även om du bara har ett alias eller användarnamn på en person.

Gromning - skydda dig

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11