GROMNING. Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå övergrepp. Foto: Sander van der Werf

Polisen: Våga prata med barnen om övergrepp

Risken för barn att utsättas för sexuella övergrepp på nätet har ökat under coronapandemin när barn och unga tillbringar mer tid online. "Fler vuxna måste våga ställa frågor till sina barn", säger Birgitta Dellenhed, på polisen.

  • Publicerad 12:30, 21 maj 2020

När fritidsaktiviteterna är stoppade och de fysiska kontakterna begränsas tillbringar barn och unga mer tid på nätet. Men det finns risker.

– Nätet är en naturlig mötesplats. Men förövare är tyvärr experter på att söka efter offer där, till exempel i sociala medier, men också via chattfunktioner i appar och spel, säger Birgitta Dellenhed, chef för regionalt it-brottscentrum vid polisen i region Väst, i ett pressmeddelande.

Andreas skyddar barnen på nätet

En stor del av alla nätrelaterade övergrepp anmäls inte.

– Övergrepp på barn via nätet är tyvärr ett tabubelagt ämne som är svårt att tala om. Fler vuxna måste våga ställa frågor till sina barn om vilka kontakter de har på nätet, säger Birgitta Dellenhed.

Hon förtydligar att det är viktigt att vuxna inte skuldbelägger den som är utsatt.

– De unga brottsoffren känner ofta skam och skuld för att ha gått på en lögn. Vi måste hjälpas åt och rusta våra barn och visa att de inte gjort något fel, säger Birgitta Dellenhed.

Än så länge har polisen i region Väst inte kunnat se någon ökning av anmälningar under coronapandemin. Enligt Birgitta Dellenhed är det trots det viktigt att arbeta mer förebyggande.

– Det bästa är ju om brotten aldrig inträffar. Vi behöver därför höja kunskapsnivån i vuxenvärlden. Genom en större medvetenhet kan vi alla hjälpas åt. Det främsta rådet till unga är: Stäng av och prata med en vuxen direkt om någon ber om bilder på dig naken eller om du blir utpressad eller hotad.


 

Nättips till föräldrar om gromning

Ta reda på vilka sajter barnet använder och besök dem själv.

Fråga inte bara hur barnet har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på internet.

Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Dessa vuxna är bra på att luras, och verka unga och schysta. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.

Uppmana barnet att vara försiktigt med att lämna ut privat information eller skicka bilder till någon han eller hon inte har träffat. Man bör inte heller prata i webbkameran med okända personer om inte de visar sig själva.

Be barnet berätta för dig om: en person de har kontakt med på nätet säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, om personen börjar prata om sex eller vill träffas.

Det är viktigt att du polisanmäler så snart som möjligt även om du är osäker på om det som hänt är ett brott. Och gör det snabbt – då är det lättare för polisen att utreda.

Spara information som chattar och meddelanden på datorn eller skriv ut och spara på papper. Det kan bli viktiga bevis.

Anmäl även om du bara har ett alias eller användarnamn på en person.

Gromning - skydda dig

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20