Polisinsats på Valborg. Så rustar polisen sig för valborgsmässoafton. Foto: Mostphotos

Polisen: Valborg lugnare nu än förr

Polisen kommer ha extra hög närvaro i Göteborg under Valborg den 30 april men trenden med fylla och bråk är vikande. "Det har hänt jättemycket de senaste fem åren", säger Leif Wetterskog, polisinsatschef.

  • Publicerad 08:40, 29 apr 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Valborg har länge varit en högtid förknippad med alkohol, fylleslag och bråk i Göteborg. Nu rustar polisen för valborg 2019 men det är med en helt annan inställning än för bara fem år sedan.

– Det har hänt jättemycket de senaste fem åren, det är mindre berusning och färre ordningsstörningar. Ungdomarna uppför sig bra, det är mindre alkohol i Slottsskogen upplever jag, säger Leif Wetterskog, polisinsatschef.

Stort fokus på kortegen

Polisen kommer ha en högre närvaro i stan hela veckan men på valborg är det kortegen som är huvudfokus, då det är en stor trafikinsats.

– Det är runt kortegen som vi sätter ramarna för den upptar en så pass stor del av vår insats. Vårt uppdrag är att trygga och säkra publika evenemang och det blir en stor trafikinsats att hantera de som inte ska se kortegen. Jag pratar om spårvagnar, bussar, utryckningsenheter och alla andra som ska röra sig genom stan under de här timmarna, säger Leif Wetterskog.

Polisen kommer även ha trygghetsskapande resurser på plats längs med kortegen för att säkerställa ordningen. Polisen kommer även ha en hög närvaro i Slottsskogen där de samverkar med arrangörerna som håller i valborgsfirandet.

– Vi också tagit höjd för att kunna hantera en större ordningsstörning om det skulle inträffa, säger Leif Wetterskog.

Fältarbetare ute på stan

Utöver polisen kommer även fältarbetare att vara ute på stan den 30 april.

– Vi har förlängt vårt arbetspass för att kunna vara ute längre på valborg. Fältgruppen City kommer ha två i tjänst men totalt kommer drygt fem fältare vara ute, då är även kranskommuner inräknade, säger Kim Melin, socialsekreterare på Fältgruppen City.

Kim håller med polisen om att valborg som högtid blivit mycket lugnare i Göteborg de senaste åren. De tycker även att förekomsten av alkohol inte är lika intensiv som tidigare.

– Det har inte varit så mycket ungdomsfylla, vi har inte haft lika många körningar till tillnyktringsenheten och inte behövt ringa föräldrar på samma sätt som innan, säger Kim Melin.

Men fältarna tycker fortfarande att det är viktigt att vara ute på Valborg men Kim menar att de inte ser det som en lika stor riskhögtid som innan.

Om man är förälder och är orolig för sin ungdom så kan man höra av sig till Fältgruppen, deras telefonnummer finns på Göteborgs Stads hemsida.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57