Span. Två göteborgare åtals för narkotika försäljning och grovt narkotika brott. Foto: Direktpress

Polisen: ”Vanliga Svenssons köper knark”

Nu åtalas två göteborgare för att ha sålt kokain vid över 40 tillfällen under hösten. Köparna är helt vanliga ”Svenssons”, menar polisen.

  • Publicerad 05:30, 30 apr 2021

Gatupriset för det totala beslaget på drygt 5,1 kilo kokain är cirka 13,7 miljoner kronor.

I samband med kokainförsäljning i centrala Göteborg under hösten fick polisens spanare upp ögonen på två män, 31 och 39 år.

Nu åtalas männen för totalt 42 knarkaffärer under två månader, hösten 2020.

De misstänkta köparna är tre är kvinnor och fyra män från Göteborgsområdet.

– Det här är helt vanliga ”Svenssons” som är väletablerade i samhället – långt ifrån den gängse bilden av narkotikaköpare. Det är heller inga vilsna ungdomar det handlar om utan de här köparna har passerat 30-årsstrecket, har bostad och sysselsättning, säger Carl-Johan Bruno, tillförordnad utredningschef vid spaningssektionen i Storgöteborg i ett uttalande.

Enligt polisen tjänar tre av köparna mer än 500 000 kronor om året och en av dem har en årsinkomst på nästan 2,7 miljoner kronor. Sex köpare är dessutom helt ostraffade sedan tidigare.

Flest narkotikaköp, tolv tillfällen, stod en 31-årig kvinna för.

I förhör har hon berättat att hon kontaktade säljarna via sms och gjorde upp om tid och plats och vanligtvis gjordes själva överlåtelsen i säljarens bil. Hon betalade 800 kronor kontant för varje kokainköp.

Åtalas för narkotikabrott

Den 39-årige mannen åtalas samtidigt för grovt narkotikabrott efter att sålt narkotika till en stockholmare, visar åtalet. Vid polisens tillslag hittades 3 970 gram kokain i stockholmarens bil. Även han åtalas för grovt narkotikabrott.

– Det är ovanligt att någon som säljer narkotika på gatunivå även hanterar så här stora partier. Oftast är det andra aktörer som sköter distributionen, säger Carl-Johan Bruno.

I samma veva gjordes ytterligare ett tillslag mot göteborgarens 31-årige medbrottsling som befann sig i Göteborg.

Vid husrannsakan i hans bostad och bil fann polisen 1 159,8 gram kokain.

I sin ägo hade han även kontanter och medel på ett konto som misstänks komma från brottslig verksamhet. Han åtalas för grovt narkotikabrott och grovt penningtvättbrott.

Gatupriset för det totala beslaget på drygt 5,1 kilo kokain är cirka 13,7 miljoner kronor.