Polisen varnar: Bedrägerivåg mot äldre på västkusten

Under de senaste två månaderna har 60 liknande bedrägeriförsök genomförts mot äldre på västkusten. ”En kvinna född 1921 lurades till att lämna ifrån sig sin vigselring,” säger Anna-Karin Kjellgren på polisens bedrägerisektion.

  • Publicerad 15:21, 25 nov 2020

Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i Region Väst. Foto: Polisen

Ungefär hälften av de 60 bedrägeriförsöken har fullbordats enligt polisen. Gärningspersonerna har slagit till på västkusten, bland annat mot äldre i Göteborg.

Tillvägagångssättet har varit återkommande. Någon har ringt och uppgett att de jobbar på banken och att det är något fel på den äldres bankkort som måste bytas ut. Två tredjedelar av de som kontaktats är kvinnor och de allra flesta är ensamstående i 90-årsålden.

– De erbjuder därefter hembesök för att hjälpa till med att byta ut kontokortet. De motiverar hembesöket med den pågående pandemin och att många av de äldre inte bör gå ut, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i Region Väst, i ett pressmeddelande.

Gärningspersonerna har i flera fall även velat fotografera guld de äldre har hemma och därefter bett att få guldet överlämnat.

– En kvinna född 1921 lurades till att lämna ifrån sig sin vigselring. Bedragarna skyr inga medel. De besöker till och med boende på servicehem. I flera ärenden har korten använts för att ta ut pengar. Tyvärr saknar uttagsautomater kameraövervakning, vilket försvårar polisens utredningsarbete, säger Anna-Karin Kjellgren.

Nu vädjar polisen till allmänheten att kontakta äldre familjemedlemmar och vänner och berätta om bedrägerierna och hur man kan skydda sig.

Polisen: Så skyddar du dig

► Tänk på att banken eller polisen aldrig ringer upp och ber någon att lämna ifrån sig värdesaker eller personliga uppgifter.

► Om du får den här typen av frågor lägg på luren.

► Anmäl direkt till polisen. Anmäl även ett försök till brott.

Visa merVisa mindre

TELEFON. Bedragarna har rört sig mellan flera av regionens städer – Göteborg, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka och Kungälv. Foto: berna namoglu

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20