Brott. Enligt polisen förstår inte alltid ungdomarna sin egen roll i brottet. Foto: Agneta Forssen/Mostphotos

Polisen varnar: Unga utnyttjas i kriminell penningtvätt

Unga som lånar ut sina konton för penningtvätt har ökat. – Man kanske får en tusenlapp eller en pizza för de kriminella ska få nyttja deras konto för en snabb överföring, säger polisen Even Magnusson.

  • Publicerad 08:27, 19 mar 2019

Personer som upplåter sitt konto för kriminella kallas penningmålvakter. I takt med att telefonbedrägerierna tidigare ökat har också de kriminellas behov av att tvätta sina stulna pengar ökat. Unga män har blivit en enkel måltavla när pengar pengarnas ursprung ska mörkas.

Polisen: Lämna inte ut bankkoder på telefon

Fiskevårdare i Göteborg håvar in miljöpris

– Ofta är det unga män som kan vara lättlurade. Man kanske får en tusenlapp eller en pizza för de kriminella ska få nyttja deras konto för en snabb överföring. Ofta kan det vara i flera led som pengarna skickas runt för att det ska bli svårt att spåra, säger Even Magnusson, kommissarie i polisområde Storgöteborg.

Hur vanligt är det här?

– När det gäller vishing* är det nog mycket vanligare än vad vi tror. Vi får redan nu många anmälningar men mörkertalet är stort, säger Even Magnusson.

Hur kontaktas ungdomarna?

– Det är på alla möjliga sätt, kompisars kompisar, i skolorna, på nätet – överallt.

Brottstrenden bruten: Färre luras av telefonbedragare

Den senaste tiden har polisen arbetat aktivt med informationskampanjer för att upplysa allmänheten om inte gå på telefonbedragarna.

– Där är det ofta äldre som är måltavlor där vi informerat om att man inte ska lämna ut sin kod och allt det där. Nu försöker vi också rikta in oss på ungdomar med konto eftersom de ofta är lätta att övertala, säger Even Magnusson.

Personer som upplåter sitt konto till kriminella begår själva en brottslig handling.

– Det är inte alla som tänker på riskerna. Men det är penningtvättsbrott som kan ge ganska tuffa straff. Man kan bli återbetalningsskyldig, vilket också kan drabba vårdnadshavarna, säger Even Magnusson.

Bedragare försökte lura Göteborg Direkts reporter

*Vishing är samma sak som telefonbedrägerier och kommer från voice phishing

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11