Polisens hårdsatsning mot stressade föräldrar

Under förra veckan gjorde polisen en trafikinsats utanför Nya Påvelundsskolan i samband med den regionala trafikinsatsveckan då både hastighet och nykterhet skulle kontrolleras.

  • Publicerad 05:30, 16 okt 2018

På vägen förbi Nya Påvelundskolan står en polispatrull och vinkar in förbipasserande bilar för nykterhetskontroll.

Den första som stoppas ger positivt utslag på alkomätaren och han tas in till stationen för att göra ett ytterligare test som kan säga säkert hur mycket alkohol han har i blodet.

– Det är ovanligt att den första vi tar in blåser positivt, säger Petter, vikarierande gruppchef på plats. Ofta när någon blåser positivt på en torsdagsmorgon som nu så handlar det sällan om att personen har festat rejält kvällen innan utan att det snarare ligger ett missbruk bakom.

Läs också: Nya trafikfaran: Föräldrar som skjutsar till skolan

Läs också: Kör på gångbanan för att lämna på förskolan

Trafikinsats

Under vecka 41 genomförde polisen en regional trafikinsatsveckan med största fokus på hastigheten.

Göteborg Direkt möter upp polispatrullen utan för Nya Påvelundsskolan för att bevaka den 30-sträcka som passerar utanför.

Läs också: Här får barnen leka sig säkrare

– Skolor är ju extra prioriterade av oss för där utgör fortkörarna en större risk då det rör sig mycket barn där omkring, säger Petter.

Men bilen, som är på väg till Påvelund och är utrustad med det klassiska laserinstrymentet som används för att mäta bilars hastighet, tvingas tvärvända då det inkommer ett larm om hjärtstopp nere i Askim.

– De är en av bilarna som har hjärtstartare och när det är något som är så akut så skickar de ju all blåljuspersonal, säger Petter.

Hur många brukar ni bötfälla i samband med en hastighetskontroll?

– Det beror helt på vart vi står. Om vi står på en 30-sträcka som denna så tar vi inte lika många som om vi står på motorvägen där fyller vi ju ett block på en kvart. Men det här är ju ett riskområde då det är många gångtrafikanter som rör sig här därför prioriterar vi dessa områden.

Många föräldrar stressar i trefiken

Enligt en undersökning från Volvia Försäkringar, känner sig så många som 44 procent av landets föräldrar stressade när de kör bil, och en av tre upplever dessutom att det påverkar kvaliteten på deras bilkörning – endast sju procent säger sig inte alls påverkas.

– Tiden på dagen spelar ju stor roll för hur många vi stoppar. Vid hämtning- och lämningstider på skolan så är det ju många som kan vara stressade. Dock funkar det inte som ursäkt för att man kört för fort vilket är ett vanligt argument man får höra. De enda undantag vi gör vid fortkörning är om någons liv står på spel, säger Petter.

Mannen som blåste positivt i början av dagen kunder efter andra provet inne på stationen släppas då promille halten i blodet inte översteg gränsvärdet.

– Alkomätaren som vi använder här visar i stort sett bara positivt eller negativt, därför måste man åka in till stationen för att göra ett mer grundligt prov, avslutar Petter.

Om alkohol och narkotika i trafiken

81 personer omkom i en alkohol- eller drogrelaterad trafikolycka år 2017, vilket är 32 procent av alla omkomna i trafiken.

Alkohol

År 2017 omkom 253 personer i vägtrafiken. Resultat från Trafikverkets djupstudier av dödsolyckor visar att 21 procent av dem omkom i en alkoholrelaterad olycka. I absoluta tal innebär det 53 personer under 2017.

Narkotika

Under 2017 omkom 40 personer i narkotikarelaterade olyckor, vilket är 6 personer fler än år 2016. Mellan 2015 och 2017 har det nästan skett en fördubbling av antal omkomna i drogrelaterade olyckor, från 21 till 40 personer.

Källa: Trafikverket.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG