Ökad polisnärvaro. Niklas Svensson, kommunpolis i lokalpolisområde syd, vittnar om en attitydförändring hos gängen i Frölunda. Foto: Gabriel Tjulander

Polisens kamp för att återvinna gatan

Flera personer känner sig otrygga i Frölunda och polisen vittnar om att gäng har börjat ta över det offentliga rummet. Nu ökar polisen sin närvaro för att ta tillbaka gatan.

  • Publicerad 05:25, 2 sep 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Nyligen stormade ett 20-tal maskerade personer mot polisens mobila kontor i Frölunda. Nu ökar polisen sin närvaro i området för att ta tillbaka det offentliga rummet från gängen.

– Vi har märkt av en attitydförändring under det senaste året och det tror jag till viss del är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb. Att vi stör deras verksamhet så pass mycket att de blir irriterade på oss, säger Niklas Svensson, kommunpolis i lokalpolisområde syd i Göteborg.

Här slår polisen till mot knarket

Under en tid har både stadsdelen och fastighetsägare fått in klagomål om att folk inte känner sig trygga i området. I helgen var polis ute i Frölunda med sitt mobila kontor och fick även assistans från ridande polis.

– Vi har gäng som hänger runt Frölunda Torg och bort mot Mandolingatan och det ger ett otryggt intryck. När gäng börjar ta över det offentlig rummet och sätter ned sin flagga då måste vi agera och i det här fallet handlar det om synlighet. Det kan inte få vara så att de bestämmer vilka som ska röra sig i området och inte.

Polisnärvaro. När polisen gör insatser för att öka sin närvaron är det int ovanligt att de använder ett mobilt poliskontor byggt i en husbil. (Arkivbild) Foto: Mostphotos

Att polisen får motta verbala påhopp och hotfull stämning när de är ute och jobbar är inte ovanligt men Niklas Svensson vittnar ändå om att det blivit värre det senaste året.

En lösning på problemet tror Niklas delvis ligger i ett gemensamt arbete.

– Det här är inget problem som polisen löser själva, vi måste jobba tillsammans med stadsdelen, socialtjänst och fastighetsägare, säger Niklas Svensson.

Nu bygger man bort droghandeln i Brunnsparken

Men han tror också att man måste se till rena förbättringar av omgivningen i områden som Frölunda.

– Både kommunen och fastighetsägarna borde se över exempelvis belysning. När man har ett område under utveckling där det byggs mycket och omgivningen är under förändring glömmer man lätt bort att det måste finnas belysning även då. De här gängen ägnar sig åt en relativt ljusskygg verksamhet och nu går vi mot mörkare årstider. Att bygga bort den här typen av problem har man sett varit framgångsrikt på andra ställen, säger Niklas Svensson.

Vi är GBG