Gryningsräd. Polisen grep tidigt i morse tio personer misstänkta för inblandning i bilbränderna på Frölunda torg. Foto: Gabriel Tjulander

Polisens tillslag efter bilbränderna – tio gripna

Under måndagsmorgonen genomförde polisen en räd mot ett antal personer i Frölunda misstänkta för inblandning i bilbränderna på Frölunda torg den 13 augusti.

  • Publicerad 09:53, 3 dec 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Totalt är det tio personer som har tagits in för förhör i samband med polisens tillslag i Frölunda. De intagna är i nuläget misstänkta för grov skadegörelse och våldsamt upplopp.

– Det här är en stor och omfattande insats med mycket planering bakom, säger Christian Nylén, biträdande chef för lokalpolisområde syd.

Läs även: FILM: Här flyr de maskerade bilbrännarna

Insatsen var planerad sedan tidigare och ett 60-tal poliser ska ha medverkat i räden. I nuläget har polisen 14 misstänkta i ärendet varav 12 är frihetsberövade.

– Egentligen har vi planerat det här ända sedan förundersökningens startades. Filmer inskickade från allmänheten har varit väldigt betydande för dels det här tillslaget men även för förundersökningen i stort, säger Christian Nylén.

De gripna är i nuläget endast misstänkta för inblandning i bilbränderna på Frölunda torg även om flera bilar också brann i Hjällbo, Nordöstra Göteborg, vi samma tillfälle.

– De är enbart misstänkta för bränderna vid Frölunda torg. Bränderna i Hjällbo utreds i en egen förundersökning som lokalpolisområdet där arbetar med.

Läs även: Drabbade Birgitta: Nu måste vi börja nattvandra igen

Vad händer nu?

– Nu förs det förhör med de tio gripna och åklagare kommer under dagen ta beslut om vilka som ska anhållas och vilka som ska släppas, säger Christian Nylén.

Hur nära ett uppklarande är ni nu?

Det är svårt att säga för det beror helt på vad som framkommer under förhören. Det kan komma fram ytterligare detaljer som namn på andra misstänkta, så det är förtidigt att säga om vi ser ett slut på förundersökningen, avslutar Christian Nylén.

Vi är GBG