Passansökan. Passa på att ansöka om nytt pass innan alla andra gör det. Foto: Mostphotos

Polisens tips: Fixa nytt pass redan nu

Sök pass nu! Uppmaningen kommer från polisen som befarar långa köer när pandemin lättar.

  • Publicerad 10:57, 3 feb 2021

I Region Väst utfärdades cirka 40 procent färre resehandlingar under coronaåret, 2020 jämfört med föregående år. Nationellt finns över en halv miljon utgångna handlingar där personer ännu inte sökt ny resehandling, uppger polisen.

I takt med att pandemin lättar till följd av vaccinet förväntas såväl UDs reserestriktioner som intresset för att resa öka igen. Därför är polisens råd att ansöka om ett nytt pass redan nu.  

− Vi har med anledning av pandemin och restriktionerna utfärdat betydligt färre resehandlingar under förra året. När reserestriktionerna sedan lättar behöver vi möta det kommande behovet. Vi följer utvecklingen löpande och planerar för att kunna hantera situationen, säger Johan Kjellberg, regional processledare för passfrågor i region Väst.

Han tillägger:

− Om du planerar en resa under våren eller sommaren, ber vi dig att se över giltighetstiden på ditt pass eller nationella id-kort så att du i god tid kan ansöka om ett nytt.

Måste boka tid

För att ansöka om pass eller nationellt id-kort måste man boka en tid på polisen.se. Efter att en ansökan är korrekt ifylld och godkänd, tar det ungefär sex arbetsdagar att få sitt pass eller nationella id-kort.

Nya greppet: Tidsbokning för att beställa pass

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20