Sedan reserestriktionerna släpptes i våras har det varit stora problem med passansökningarna. Det har både varit svårt att boka tid och rekordlånga leveranstider.

Trots att polisen har infört flera åtgärder för att hantera den ansträngda situationen – förstärkning av personal och utökade öppettider – fortsätter strulet.

Polisen flaggar nu för att det finns lediga tider för att ansöka om pass eller nationellt id-kort. Uppmaningen är att ska du ut och resa nästa sommar – ansök redan nu.

– Det har varit ett ansträngt läge den senaste tiden och personalen har jobbat hårt för att möta behoven. Vi kan nu se en viss lättnad när det gäller tillgången på tider för att ansöka om pass eller nationella id-kort, säger säger Morgan Orvenholt, kommenderingschef för den regionala särskilda händelsen i region Väst i ett pressmeddelande.

Han tillägger:

– Vi vill därför uppmana alla som har tankar på att resa till våren eller sommaren att redan nu ansöka om resehandlingar. Detta för att minska väntetiderna när väl nästa högsäsong drar igång.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/lang-vantan-for-provisoriskt-pass-polisen-utokar-oppettiderna/repveA!2eWvYp2jCMTl3WY7K3sjfQ/

Långa leveranstider

Samtidigt är det fortsatt lång leveranstid för pass mot bakgrund av problem hos leverantören av passböcker.

‒ Leveranstiderna är fortsatt långa. I nuläget upp till 60 dagar. Vi publicerar löpande aktuella leveranstider på polisen.se. Vi ser också att det även är många som inte hämtar ut sina pass och att vi i slutändan kanske får makulera pass som ligger.

Polisen uppger att även att de fortsätter att utveckla verksamheten för att förbättra hanteringen av passansökningar.

– Vi gör allt för att inte hamna i liknande situation framöver. Men med detta sagt, passa på att ansök nu om du inte har giltigt pass inför någon resa nästa vår eller sommar, säger Morgan Orvenholt.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/efter-passkaoset-e-leg-kravs-for-att-boka-tid/repvds!LQ4xgURV@Qilr@C4x5VjKQ/