Polisens uppmaning: Håll i telefonen

Våldsbrotten i stan minskar till viss del men inte antalet fickstölder. Polisen har svårt att ta tjuvarna på bar gärning och uppmanar till eget ansvar.

  • Publicerad 12:00, 18 maj 2017

En lördag på Avenyn. Då är risken som högst att drabbas av ficktjuvar i Göteborg.

– Så har det sett ut länge. Vi inriktar vår fotpatrullerna och polisiära närvaro efter det. Ofta är det på nattklubbar, säger Anders Börjesson, lokalpolisområdeschef i centrum.

Varför minskar det inte då?

– Man kan tro att det är lätt för civila poliser att se men de som håller på med fickstölder är ofta duktiga och svåra att upptäcka, säger Anders Börjesson.

Efter Avenyn kommer Järntorget följt av Brunnsparken och Drottningtorget på listan över de platser som är mest brottsutsatta i centrum. Anders Börjesson varnar framförallt för platser med mycket trängsel.

– Det är vid knutpunkter där det är mycket folk som risken är som störst. Vid spårvagnshållplatser, i samband med evenemang som Gothia- eller Partille cup, centralstationen och så vidare, säger Anders Börjesson.

Vad kan man göra för att skydda sig?

– Ofta stjäls mobiltelefoner. De kostar ju ofta 5000 kronor och uppåt. Så jag kan inte förstå att man går med en uppstickande telefon i bakfickan. Många går och lyssnar på musik med hörlurar. Då är det lätt att följa sladden som leder till telefonen. Vi har flera utsatta brottsoffer som kliver på spårvagnen och helt plötsligt dör musiken och dörrarna stängs. Det bästa är att hålla telefonen i handen på sådana platser, säger Anders Börjesson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG